Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Två år efter dödsfall – riskerna finns kvar

Publicerad: 3 mars 2016, 08:17

Hemtjänsten fick aldrig veta att ambulansen inte hade tagit med en brukare till sjukhuset – och mannen dog ensam. Två år senare finns fortfarande ingen lösning på kommunikationsmissarna i Stockholms län.


En natt i april 2014 fick en 75-årig man i Stockholms län svårt att andas. Han ringde efter hemtjänstens nattpatrull som i sin tur larmade ambulans. Ambulanspersonalen och hemtjänsten möttes kort i trapp­huset innan nattpatrullen åkte vidare.

I tron att mannen åkt till sjukhus ställde hemtjänsten in sina besök i mannens hem. Att brukaren fått behandling och piggnat till så pass att han ville stanna hemma fick hemtjänsten ingen kännedom om. Senare samma dag avled mannen, ensam och utan smärtlindring.

– Patienter ska inte lämnas hemma utan att hemtjänsten vet om det. Så ligger man där och ingen kommer dit – det är inte acceptabelt, säger Åke Östman, vd på landstingsägda ambulansbolaget Aisab, vars personal ryckte ut den natten.

Efter att händelsen anmälts till patient­nämnden av en anhörig har ­Aisab fått krav på sig att ta fram rutiner för samverkan. Men Åke Östman tycker inte att det är ambulanspersonalens ansvar att under­rätta hemtjänsten om vad som händer med en brukare. Med uppåt 600 utryckningar om dagen i alla 26 kommuner i Stockholms län och en uppsjö av hemtjänstutförare blir ett sådant informationsuppdrag en snårskog.

– Det är en omöjlighet för oss att hålla reda på alla. Vi är begränsade både tidsmässigt och resursmässigt. Hur ska vi hinna leta reda på olika telefonnummer i ett sådant läge?

I stället föreslår Åke Östman att hemtjänsten inte ska få lämna platsen förrän ambulansen har åkt där­ifrån, så att de vet vad som händer med patienten.

Men Patrik Söderberg, landstingets chefläkare för den prehospitala vården, är inte så säker på att hemtjänsten upp­skattar idén. Han blir tyst en lång stund när Dagens Medicin ber om en kommentar.

– Går hemtjänsten med på det här? Ingår det i deras uppdrag? Om de ska invänta ambulansen måste kanske andra brukare vänta längre på att få hjälp. Det här är jätte­komplext.

Dessutom löser förslaget bara delar av problemet. Visserligen finns speciella kontaktsjuksköterskor på sjukhusen som ska se till att patienten slussas ut på rätt sätt, men systemet är inte felfritt, menar Patrik Söderberg. En patient kan fort­farande skickas hem från sjukhuset nattetid och vem ansvarar då för att hemtjänsten underrättas?

De närmaste månaderna kommer Patrik Söderberg att arbeta med en större analys av situationer där patienter lämnas hemma av ambulansen, för att framåt sommaren ge förslag på eventuella ändringar av rutinerna.

Har det pågående arbetet någon koppling till den 75-årige mannen som avled?

– Nej, det här är en händelse av flera. Av olika orsaker inträffar varje år runt en handfull dödsfall kort efter att ambulanspersonal har lämnat en person hemma, säger Patrik Söderberg.

ANNA-CAJSA TORKELSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev