Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Omvårdnad

Tydlig lag kan göra det lättare att jobba ideellt

Publicerad: 7 April 2015, 10:45

Tydligare lagstiftning skulle underlätta för ideella föreningar att anlita vårdpersonal. Den slutsatsen drar Socialstyrelsen i en ny rapport.


Socialstyrelsen gör bedömningen att en stor del av de ideella föreningar som anlitar vårdpersonal, till exempel i samband med idrottstävlingar för barn och ungdomar, ungdomsläger och musikfestivaler, inte bedriver sjukvård på ett yrkesmässigt sätt. Därmed är de inte heller vårdgivare enligt lagen, enligt myndigheten.

– Vi föreslår att det här tydliggörs i lagstiftningen för att underlätta för föreningarna att engagera legitimerade, säger Bitte Fritzson, enhetschef på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Socialstyrelsen har tittat närmare på frågan på den förra regeringens uppdrag. Detta sedan Röda Korset sommaren 2012 beslutade att inte längre ha legitimerad sjukvårdspersonal i sina frivilliggrupper. Anledningen var en utredning från Socialstyrelsen som slog fast att frivilligorganisationer som använde legitimerad sjukvårdspersonal skulle vara tvungna att ta fullt sjukvårdsansvar, vilket bland annat inkluderar journalföring.

Sedan framkom att första hjälpen inte inkluderades i kravet på journalföring.

Men frågetecken kvarstod.

Nu försöker Socialstyrelsen räta ut dem. Den sjuksköterska eller läkare som finns med när barnen exempelvis spelar en fotbollsmatch har ett ansvar att se till att ett eventuellt ingripande sker enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Men föreningen har inte ansvar för att anmäla vårdskador, bedriva systematiskt förbättringsarbete, ha patientförsäkring samt rutiner för journalföring, skriver Socialstyrelsen.

Det finns dock ideella föreningar som bedriver sjukvård yrkesmässigt och därmed definieras som sjukvårdsgivare, enligt Socialstyrelsen. De föreslås få en utvidgad möjlighet att förvara sina journaler hos arkivmyndigheten i varje landsting.

Relaterat material

Vårdpersonal ska kunna jobba ideellt

Legitimerade får stanna i Röda Korset

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev