Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Tysk sjuksköterska döms för 85 mord

Publicerad: 7 juni 2019, 06:06

Niels Högel, Tysklands kanske värsta seriemördare sedan efterkrigstiden, dömdes i torsdags till livstids fängelse för mord på ytterligare 85 patienter.


Sjuksköterskan pumpade sina oskyldiga patienter fulla med hjärtmedicin och försökte sedan återuppliva dem — för att imponera på sina kolleger. Hans dödsoffer kan vara flera hundra.

Snäll, hjälpsam och rolig. Så beskriver klasskamrater och lärare Niels Högel i lokaltidningen Nordwest Zeitung. Ingen kunde ana att Högel, som utbildat sig till sjuksköterska liksom sin far, mellan 2000 och 2005 skulle välja ut patienter på måfå och leka Gud med deras liv.

Högel är redan dömd för flera fall av mord i två tidigare rättegångar. Under torsdagen kom dom nummer tre. Niels Högel döms till livstids fängelse för 85 mord.

Domare Sebastian Bührmann kallade efter domen Högels lust att döda för "oförståelig".

Niels Högel har erkänt att han injicerade hjärtmedicin i 43 patienter som han sedan försökte återuppliva. Ofta utan framgång. Leda, att imponera på kollegerna och kicken var hans motiv.

- Det var enda sättet jag kunde känna mig som en del av arbetslaget, sa han under rättegången förra året.

Högel har erkänt att han kan ha mördat ytterligare 52 patienter men att han har svårt att minnas och han nekar till brott i fem fall. Polisen tror dock att det snarare rör sig om 200 offer, och en talesperson för de anhöriga uppger att så många som 300 personer kan ha mördats av Högel.

Hur många offren egentligen är lär aldrig bli klarlagt. Över hundra kroppar har grävts upp ur sina gravar för att undersökas, men många av de döda har redan kremerats. Domare Sebastian Bührmann beklagade å de anhörigas vägnar att rätten inte kunnat bringa klarhet för alla som drabbats.

Psykologer som undersökt Högel har beskrivit honom som en narcissist som inte såg sina patienter som individer. Han missbrukade länge såväl mediciner som alkohol på arbetet och led av dödsångest och depression. Kickarna han fick av att lyckas återuppliva sina patienter gjorde honom tillfredsställd, men det varade bara en kort stund, enligt psykologen Konstantin Karyofilis.

Relaterat material

Sjuksköterska erkänner hundra mord till

TT/AFP/REUTERS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev