Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Unga föredrar klamydiatest framför kondom

Publicerad: 4 mars 2020, 12:52

Många ungdomar väljer att testa sig för sexuellt överförbara sjukdomar upprepade gånger hellre än att praktisera säkert sex. Det visar en avhandling, rapporterar Vårdfokus.


Barnmorskan Anna Nielsen, som arbetar på en ungdomsmottagning i Stockholm, upplevde att många av ungdomarna som kom för att testa sig för sexuellt överförbara sjukdomar kom flera gånger.

– Det kunde vara frustrerande, men också lite provocerande – det är ju ändå ganska mycket resurser som går till att ta hand om och analysera de här proverna, säger Anna Nielsen till tidningen Vårdfokus.

Hennes avhandling visar att hennes upplevelse stämde. I sin forskning har hon samkört alla klamydiaprover som lämnats under en treårsperiod vid Stockholms ungdomsmottagningar. En ihopslagning av data från flera olika labb visade att 42 procent av dem som testade sig gjorde det vid flera tillfällen. Antalet varierade mellan två och 18 gånger.

Barnmorskan Anna Nielsen undersökte också ungdomarnas attityder till klamydia och sexuellt risktagande genom att intervjua 15 ungdomar som lämnat klamydiaprov fler än två gånger under det senaste halvåret.

I intervjuerna framkom att ungdomarna inte betraktar klamydia som en allvarlig infektion. ”Den värsta konsekvensen av en eventuell infektion är att få dåligt rykte om det kommer fram att man smittat någon. Varken provtagningen, resultatet eller mötet med personalen på ungdomsmottag­ningen påverkade ungdomarna att ha säkrare sex”, skriver Vårdfokus.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev