Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Universitetssjukhuset i Linköping i stabsläge

Publicerad: 7 juni 2019, 09:54

En explosion i centrala Linköping gjorde att flera östgötska sjukhus höjde sin beredskap under fredagsförmiddagen.


Ämnen i artikeln:

Region ÖstergötlandUniversitetssjukhuset i LinköpingLasarettet i MotalaVrinnevisjukhusetAkutsjukvårdAmbulanssjukvård

Explosionen ska ha inträffat vid niotiden på fredagsförmiddagen och klassas av Region Östergötland som en allvarlig händelse. Som en följd av det upprättade regionen en särskild sjukvårdsledning på regional nivå, enligt ett pressmeddelande på regionens hemsida.

14 av regionens 30 ambulanser kopplades in i händelsen och först fanns uppgifter om att 19 personer var lindrigt skadade. Lasarettet i Motala sattes i förstärkningsläge för att ta hand om de lindrigt skadade. Även Vrinnevisjukhuset i Norrköping sattes i förstärkningsläge medan Universitetssjukhuset i Linköping först försattes i katastrofläge. Sjukhusen förberedde sig på detta sätt för att kunna ta hand om ett större antal skadade om det skulle visa sig att det skulle behövas, skrev regionen.

Strax efter tolv meddelade Region Östergötland att Universitetssjukhuset i Linköping sänkt sitt beredskapsnivå till förstärkningsläge. Och vid ett-tiden meddelade regionen att Universitetssjukhuset i Linköping och Vrinnevisjukhuset hade sänkt beredskapsnivån ytterligare och nu var i stabsläge samt att Lasarettet i Motala åter var i normalläge.

Enligt Dagens Nyheter var det totalt sex personer som fick föras till sjukhus med lättare skador, två av dem var strax för klockan två fortfarande inskrivna.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev