Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Uppror och stärkt lön gör yrkesvalet lovande för blivande barnmorskor

Publicerad: 19 november 2014, 06:00

Ellinor Brengesjö (t v) och Sofia Holmström läser Sophiahemmets nya barnmorskeutbildning. – Det senaste året har i alla fall lönerna börjat ändras, säger Sofia Holmström.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Barnmorskebrist, larm om dåliga villkor och uppror har nästan blivit vardagsmat men ändå väljer Ellinor Brengesjö och Sofia Holmström att vidareutbilda sig till barnmorskor.


De båda går barnmorskeutbildningen på Sophiahemmet högskola i Stockholm. Den öppnade nu i höstas och deras vision är att börja arbeta på en förlossningsklinik.

– Det låter klyschigt men ända sedan jag började fundera på vad jag skulle jobba med har barnmorska varit målet, säger Ellinor Brengesjö som egentligen hade tänkt vänta med att vidareutbilda sig tills hon var i 45-årsåldern men som ändrade sig efter att själv ha fött barn.

Studenterna är medvetna om att branschen är tuff­ men tycker samtidigt att det känns positivt med barnmorskeuppror och menar att det redan börjar ge resultat.

– Det känns som att det sker saker nu och det senaste året har i alla fall lönerna börjat ändras, säger Sofia Holmström.

De två är överens om att det bästa vore om det fanns mer personal inom vården så att det blev möjligt att ta raster men att det positiva med yrket ändå väger upp bristerna.

– Trots att det är ett tungt arbete så är det fantastiskt roligt också. Ingen dag är den andra lik och man trä­ ar ständigt nya människor när man jobbar inom vården, säger Sofia Holmström.

Susanne Georgsson Öhman, som är programansvarig för barnmorskeutbildningen, tycker att starten av utbildningen generellt har gått bra.

– Det har blivit en del långskott såhär i början, med nya föreläsare, men jag tycker att det har fallit väl ut i det stora hela, säger hon.

En anledning till att starten har gått så smidigt tror hon är att det är en relativt liten högskola med korta beslutsvägar samt att man har lyckats få ihop ett bra team av lärare som kompletterar varandra.

En utmaning som hon ser, nu när antalet utbildningsplatser ökat, är dock att ordna praktikplatser till studenterna och samtidigt belasta klinikerna så lite som möjligt.

– Vi jobbar för fullt med det och vi har delat upp studenterna i omgångar så att de inte är ute på klinikerna samtidigt, säger hon.

Barnmorskeutbildningen har ett nära samarbete med BB Sophia, bland annat i form av flera föreläsare från kliniken. BB Sophia har fått kritik, bland annat efter att en kvinna avlidit i samband med en förlossning, men studenterna och utbildningsledningen menar att händelsen inte har påverkat dem nämnvärt i och med att verksamheterna är skilda.

Både Sofia Holmström och Ellinor Brengesjö har fått frågan av vänner om det är säkert att föda sitt barn där men barnmorskestudenterna är noga med att de inte vill uttala sig om händelsen. De är övertygade om att det är lika säkert att föda där som på alla andra kliniker i Stockholm.

– Det som inträ­ffade är väldigt tragiskt men tyvärr händer det att kvinnor dör i samband med en förlossning i hela Sverige. Att just det här fallet har fått stort utrymme i media kanske kan bero på att det är en nystartad förlossningsklinik, säger Sofia Holmström.

Ellinor Brengesjö menar att händelsen har gett henne ytterligare insikt i yrket.

– Händelsen känns så nära och är ett konkret exempel på att det handlar om liv och död, säger hon.

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev