Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Upprört på SUS efter förslag om bonus

Publicerad: 29 november 2016, 14:50

Foto: Region Skåne

Ett förslag om 9 000 kronor extra i veckan för inhoppande barnmorskor rör upp känslorna rejält på förlossningen i Malmö där man kämpat för arbetstidsförkortning.


Fjorton barnmorskor som arbetar natt på förlossningen i Malmö har sagt upp sig, och tar de inte tillbaka uppsägningarna träder de i kraft i början av nästa år. Anledningen är missnöje med arbetstiderna. På andra förlossningar i Skåne har barnmorskorna fått igenom en arbetstidsförkortning på nattpassen, men inte i Malmö.

Som en krislösning har regionen föreslagit att barnmorskor som hoppar in och täcker upp i Malmö ska få 9 000 kronor extra per vecka. Det svider i ögonen på de som nu är anställda på förlossningsavdelningen.

– Det blir nästan ett hån mot barnmorskorna som vill ha samma arbetstidsavtal som alla andra, säger Camilla Mellander.

Hon är barnmorska och arbetar dagtid. Region Skånes propå har gjort att även dagpersonalen överväger att säga upp sina anställningar.

– Den diskussionen har inte förts förrän nu när det här förslaget kom, säger hon.

Även Vårdförbundet är kritiskt.

– Vi anser att det är det dummaste förslag de över huvud taget kommit med. Det finns inga barnmorskor som kan flyttas till Malmö. Var de ska komma ifrån är en bra fråga, säger Maria Andersson, styrelseledamot i avdelning Skåne, och fortsätter:

– Hur har man samordnat detta? Har de pratat med verksamhetscheferna?

Förslaget presenterades på måndagen när Vårdförbundet och Kommunal satt i möte med regionen om hur man skulle lösa situationen. Andra förslag som arbetsgivaren har presenterat är att alla planerade kejsarsnitt i Malmö skulle skickas till Kristianstad och att andra patienter skulle hänvisas till exempelvis Helsingborg och Kristianstad.

– Alla vi på golvet undrar hur det ska gå till, säger Camilla Mellander som menar att då blir belastningen högre på de ställena i stället och det finns inte tillräckligt med barnmorskor.

Arbetsgivaren försvarar sitt beslut att inte ge barnmorskorna en arbetstidsförkortning med att regionen inte längre skriver lokala avtal, och hänvisar i stället till de centrala förhandlingarna mellan Vårdförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

– Vi vill inte hamna i en situation där sjukvårdsförvaltningarna i Skåne konkurrerar med varandra om personal. Det måste vara samma villkor för samma sorts avdelningar och vi hoppas att landsting och regioner får mandat att gå vidare efter en central överenskommelse 30 november, sa socialdemokratiska regionrådet Joakim Sandell på mötet, enligt Nordvästra Skånes Tidningar.

På onsdagen ska förhandlingen mellan fack och arbetsgivarorganisationen vara klar. Men inte ens Vårdförbundet i Skåne vet var förhandlingarna väntas landa.

– Vi har inte hört något. Det är alldeles tyst, säger Maria Andersson.

Dagens Medicin har sökt Region Skåne för en kommentar om kraven från barnmorskorna på SUS och arbetsgivarens förslag.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev