Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Omvårdnad

Uppsala når inte mål om hyrpersonal

Publicerad: 26 juli 2018, 09:44

Foto: Thinkstock, Andrey Popov

Sveriges landsting ska vara oberoende av hyrpersonal efter nyår, men i Region Uppsala går utvecklingen åt fel håll och nu skjuts målsättningen på framtiden.


Ämnen i artikeln:

Region UppsalaSKR

Målsättningen som Sveriges landsting och regioner jobbar mot innebär att hyrpersonal inte ska vara en del av den ordinarie verksamheten efter årsskiftet. Med med ett halvår kvar tills målet ska vara uppnått senarelägger Region Uppsala målsättningen till 2021.

– Vi skulle kunna sätta tvärstopp och säga att vi inte hyr in någonting. Men det skulle gå ut över sjuka och behövande. Det priset är vi inte beredda att betala, säger Börje Wennberg (S), regionstyrelsens ordförande, till SVT Nyheter Uppsala.

Regionen står för den största kostnadsökningen av alla landsting vad gäller hyrpersonal, visar ny statistik från första kvartalet i fjol till första kvartalet i år. Utvecklingen ska vändas genom att informera läkare och sjuksköterskor om fördelarna med att jobba inom regionen, i förhållande till hyrbolagen.

– När det gäller till exempel trygghet och pension har man väsentligt bättre villkor hos oss, säger Börje Wennberg till SVT Nyheter Uppsala.

Relaterat material

Hyrkostnaden stiger men målet om oberoende ligger fast

Fler landsting minskar sitt hyrberoende

ADAM WENELL

Ämnen i artikeln:

Region UppsalaSKR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev