Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Omvårdnad

Uppskattad it-rond i Västernorrland

Publicerad: 23 April 2015, 07:32

Vårdavdelningarna får hjälp med sina it-problem och it-avdelningen med sina vårdavdelningsproblem.


I Landstinget Västernorrland kände it-avdelningen att den hade svårt att få överblick över vilka problem som fanns på vårdavdelningarna, hur de fungerade och vem som skulle kontaktas.

På vårdavdelningarna kände man att it-avdelningen körde sitt eget race och talade sitt eget språk.

– Så 2014 tog it-chefen beslutet att det skulle förbättras, sade Daniel Bylund Foborg, en av de tre sjuksköterskor som driver landstingets it-rond, under en föreläsning på Vitalis.

Tillsammans med Gunnar Jutterström och Marie Lindqvist åkte han på studiebesök till andra sjukhus som redan infört it-rond och efter det satte de ihop ett eget koncept.

Responsen från vården har enligt Daniel Bylund Foborg varit positiv.

– Personalen har varit intresserad och sagt: ’Vad bra att ni kommer från vården, då förstår ni oss’.

De farhågor som fanns före ronderna startade har i mångt och mycket kommit på skam och i stället har det kommit önskemål om att ronden skulle återkomma varje år.

Ronden har bland annat hanterat frågor om utbildning kring nationella tjänster som nationell patientöversikt, men även den praktiska it-arbetsmiljön. Den har exempelvis mynnat ut i flyttade skrivare och installation av dubbelskärmar som gör det lättare att ha flera programfönster öppna samtidigt.

Och det är inte bara från vårdavdelningarnas håll som ronderna uppskattats. It-avdelningen i Västernorrland har även upplevt att den har fått en större kännedom om vården vilket exempelvis underlättar när det behövs testpersoner för olika system. Den ökade kännedomen om vårdavdelningarnas villkor har också gjort att it-avdelningen förstår att det inte är lämpligt att pilottesta program på avdelningar med överbeläggningar.

Så går it-ronden till

Först observeras hur vårdavdelningarna arbetar med it. Sjuksköterskorna/sjuksköterskan i it-ronden följer med personalen och lyssnar och tittar utan att svara på så mycket frågor. Observationen sammanställs i en rapport som även innefattar kontakt med experter inom olika system.Efter en till två veckor återkopplar it-ronden rapporten till verksamhetschefen för att kontrollera att problemen är rätt uppfattade och låter också chefen prioritera det som behöver förändras.Efter ungefär en månad följer it-ronden upp hur enheten har kommit i gång och kollar hur den kan stötta i olika förändringsprocesser.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev