Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Utbildade patienter ska kunna vårda sig själva

Publicerad: 15 oktober 2014, 13:30

Britt-Marie Hellberg har skissat på ett manus för korta reklamsnuttar i tv – en serie där man får följa de boende i en trappuppgång när de drabbas av diverse åkommor.

Foto: Per Groth/Bildbyrån

Utbilda patienterna och skapa mötesplatser för att bryta människors isolering. Det är Britt-Marie Hellbergs recept för primärvården.


På 1980-talet drev Britt-Marie Hellberg en framgångsrik restaurang i Eskilstuna. Men livet hade andra planer för henne.

– Jag satt en jul hemma med min treåriga dotter och hade gjort i ordning ett julbord och klätt julgranen med färggranna kulor och paket under. Då tittade jag på tv och såg barnen i Somalia och tänkte att ”herregud, är det det här som är mitt liv?”. Då fick jag en existentiell kris.

Det ledde till att hon började plugga till sjuksköterska.

– Jag ville förändra samhället så jag valde mellan sjukvård, journalistik och att bli politiker. Det blev sjukvården. Målet var att åka ner till Somalia och hjälpa människor som hade det svårt.

Så blev det inte. Men längtan efter att förändra samhället har Britt-Marie Hellberg kvar. Hon beskriver sig som en idéspruta som ständigt ser möjligheter att förbättra saker i sin vardag. Efter 25 år på Mälarsjukhuset har hon börjat jobba som distriktssköterska i primärvården på Vårdcentralen City i Eskilstuna. Idésprutandet och viljan att förändra har hon tagit med sig. Den största utmaningen är att se till att rätt patienter kommer till vårdcentralen.

– Av de 100 samtal som kan vänta på morgonen är det kanske 75 procent som inte ens hade behövt ringa hit. De har varit förkylda en dag, fått ont i knät en dag eller har lite ont i magen. När man frågar om de har feber så vet de inte för att de inte har tagit tempen.

De patienter som verkligen skulle behöva komma till vårdcentralen når inte fram.

– Ligger det 100 samtal här och blockerar för dem som vi skulle kunna ta hand om så kommer de inte fram. Då åker de till akuten i stället. Och de ska inte vara på akuten, de ska vara här.

Britt-Marie Hellberg tror att en del av lösningen är att utbilda patienterna. Hon har skissat på ett manus för korta reklamsnuttar i tv. En serie där man får följa de boende i en trappuppgång när de drabbas av diverse åkommor.

– Det ska vara roligt och pedagogiskt med egenvårdsråd. Man ska lära sig känna igen de här personerna, ungefär som ”Ica-Stig”. Det ska vara korta snuttar om småsaker som man kan egenvårda i stället för att söka vård.

Hon har tipsat landstinget, Socialstyrelsen och socialdepartementet om idén och fått positiv respons. Men än har ingen nappat på att finansiera projektet. I tv-reklamen tänker hon sig att de olika karaktärerna i trappuppgången ska ge tips och råd till varandra när de blir sjuka.

– När man själv var ung så ringde man ju till mamma och berättade att man hade så ont i halsen och så sade hon att ”du, det gå över, ta en panodil”. Men nu pratar man inte med varandra. Man ringer omgående akuten, 1177 eller vårdcentralen. Man har glömt sitt sociala nätverk.

Samtidigt konstaterar hon att många inte har ett så stort socialt nätverk i dag. Därför vill hon att vården ska göra satsningar för att bryta isolation. Hon vill se familjecentraler som inte bara är till för barnfamiljer utan för alla åldrar.

– Där ska du kunna följa familjerna och du ska kunna ha äldre som spelar kort och har matlagningskurser med ungdomar. Där kan man träffas, umgås och det blir en gemenskap mellan unga, äldre, invandrare och svenskar. Det ska vara ett levande samhälle i samhället för dem som tillhör den här vårdcentralen. Med friskvård för att behålla det friska. Det är min dröm.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev