Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Vägrar abort — stämmer landstinget

Publicerad: 9 september 2015, 07:00

En barnmorska som inte vill genomföra aborter har stämt landstinget i Sörmland sedan hon nekats jobb på en förlossningsavdelning. Det är andra gången ett landsting stäms för att ha nekat en abortvägrare arbete.


Barnmorskan är kristen med en övertygelse om att människor blir till i befruktningsögonblicket och vill därför inte utföra aborter. Enligt stämningen ska kvinnan ha fått ett muntligt löfte om ett jobb på en förlossningsavdelning. Men efter att hon i ett mejl berättat för chefen för kliniken att hon inte kunde utföra aborter på grund av sin tro fick hon inte anställningen, rapporterar SVT Nyheter Sörmland.

Enligt hennes försvarare har kvinnan, som yrkar på att landstinget i Sörmland ska betala henne 80 000 kronor, blivit behandlad på ett sätt som kränker hennes religions- och samvetsfrihet.

Tidigare har en barnmorska i Jönköpings län som av religiösa skäl inte vill utföra aborter stämt landstinget, efter att ha nekats anställning. Fallet, som drivs med stöd av juristorganisationen Scandinavian Human Rights Lawyers, är ännu inte avgjort.

"Sverige har underlåtit att utarbeta en omfattande och tydlig reglering som definierar och reglerar samvetsfrihet på arbetsplatser", skrev Ruth Nordström, ordförande för juristorganisationen, i ett pressmeddelande i våras.

Relaterat material

Förslag om samvetsklausul väcker protester

Tydligt nej till samvetsfrihet

Samvetsklausul möts med protester

Politiker i Kronoberg backar om samvetsfrihet

Kristdemokrater vill införa samvetsfrihet

Europeisk resolution om abort splittrar svensk vårdpersonal

Abortvägrare vill ha samvetsfrihet

Abortvägrande barnmorska stämmer landstinget

FILIP NORMAN/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev