Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Vårdfack kräver svar om frivilligarbete

Publicerad: 7 april 2014, 11:16

Foto: Thinkstock

Kan en fotbollsklubb få hjälp av föräldrar med vårdutbildning utan att få kritik av Ivo? Undrar Vårdförbundet och Läkarförbundet.


Socialstyrelsen slog 2011 fast att när legitimerad vårdpersonal hjälper till med sina kunskaper vid exempelvis konserter, idrottstävlingar och scoutläger är det oftast att betrakta som hälso- och sjukvård och då måste det bland annat föras journal och någon behöver axla ansvaret som vårdgivare. Begränsande för det ideella föreningslivet konstaterade regeringen och gav tidigare i år Socialstyrelsen i uppdrag att till den 15 december se över vilka författningsändringar som skulle behövas för att underlätta frivilligarbetet.

Bra, men vad händer fram till dess att de nya föreskrifterna träder i kraft? Det undrar nu Läkarförbundet, Sveriges riksidrottsförbund och Vårdförbundet i ett gemensamt brev till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Kan en fotbollsklubb som anordnar en turnering fortsätta att ta hjälp av föräldrar som arbetar inom vården, utan att få kritik för att den inte uppfyller lagens krav på en vårdgivare? Kan en förälder som arbetar som sjuksköterska eller läkare hjälpa till utan att själv riskera kritik?

Detta är viktiga frågor såväl för de ideella föreningarna som för de legitimerade personer som kan bli aktuella för frivilliguppdrag och vår förhoppning är att tillsynsmyndigheten Ivo kan bidra till att bringa klarhet. Vi begär därför att Ivo snarast möjligt återkommer till oss med sina synpunkter.

Relaterat material

Vårdpersonal ska kunna jobba ideellt

Legitimerade får stanna i Röda Korset

Röda Korset säger nej till frivilliga från sjukvården

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev