Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Vårdförbundet: Alla har ett ansvar

Publicerad: 20 oktober 2017, 09:42

Sineva Ribeiro.

Foto: Ulf Huett

Förbundsordförande Sineva Ribeiro anser att hennes medlemmar har ett delansvar för situationen i vården. Och att de måste bli bättre på att säga nej.


Ämnen i artikeln:

VårdförbundetSineva RibeiroFörlossningsvård

– Vi ser att den enskilda individens beslut vad det gäller villkorsfrågorna spelar roll för kollektivet, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro, till Dagens Medicin.

Efter att ha träffat medlemmar på flera årsmöten skrev hon tidigare i veckan ett inlägg på Facebook om hur hon ser på ansvaret för dagens situation med flyttade sommarsemestrar och treskift som norm i anställningsavtalen.

– Jag skulle vilja att vi funderade över vad som händer när vi avstår avtalsstadgade rättigheter. Vad innebär det för kollektivet och framtida kollegor?

Sineva Ribeiro berättar att hon pratat med medlemmar som redan nu fått reda på vad arbetsgivaren är villig att ge för att de ska avstå semester 2018.

– För mig som enskild individ kan det vara bra, om jag planerar en semestervecka på hösten. Men vad innebär det för mina kollegor om jag inte ser att det hänger ihop?

Effekten av sommaren 2017 hänger kvar då det, enligt Sineva Ribeiro, fortfarande finns förlossningsplatser stängda för att personalen först nu tar ut sina semestrar. Hon efterlyster en dialog på arbetsplatserna och att hennes medlemmar inte bara tänker på sig själva som individer utan också på kollektivet. Sineva Ribeiro ställer sig också frågande till varför hennes medlemmar gått med på treskift. Något som tidigare inte funnits med i förbundets kollektivavtal utan hamnade där förra året.

– Men 95 eller 99 procent av våra medlemmar har det i sina anställningsavtal. Då blir det väldigt konstigt.

Ligger allt ansvar på dina medlemmar?

– Absolut inte, men jag tycker att man ska lyfta frågan på arbetsplatsen där vi har förtroendevalda. Problemet är där vi inte har förtroendevalda, för då vet vi inte alltid om att medlemmar har accepterat, eller ens att arbetsgivaren har gett ett erbjudande.

Tar inte dina medlemmar ett kollektivt ansvar när de säger ja för att täcka upp vid exempelvis sjukluckor?

– Jo, men vi tar också ett ansvar för hela vården i det läget. Vilket vi faktiskt inte har. Vi har också ett ansvar för att själva må bra, för den dagen jag blir sjuk blir det en längre lucka som mina kollegor kanske får täcka under tre månader.

Vad ska dina medlemmar göra då, när det blir en lucka. Ska de säga nej?

– Jag tycker att man ska fundera på om man hela tiden ska säga ja. Det ser vi i statistiken, vi har väldigt lite beordringar och jättemycket övertid.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev