Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Vårdförbundet: Det ska finnas pengar

Publicerad: 17 maj 2019, 12:17

”Det står skall i det här avtalet, det ska hända. Personerna med särskild yrkesskicklighet ska ha en löneutveckling utöver alla andra. Och det ska synas i lönekuvertet”, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Foto: Ulf Huett

Om inte arbetsgivaren levererar på Vårdförbundets krav om 10 000 kronor till särskilt yrkesskickliga kommer det avtal som blev klart på torsdagen att sägas upp.


Ämnen i artikeln:

VårdförbundetSKR

”10 000-kronorsfrågan” var den stora stötestenen i de långdragna förhandlingarna mellan Vårdförbundet och arbetsgivarorganisationerna Sobona och Sveriges Kommuner och Landsting, bekräftar Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

­– Det är den frågan som har gjort att det har dragit ut på tiden. Sedan fanns det även förslag på försämringar av arbetstidsvillkoren vi inte ville ha. I dag finns de inte med, säger hon till Dagens Medicin.

Samtidigt finns summan 10 000 kronor inte nedskriven i avtalet, och enligt Sineva Ribeiro har det heller inte varit aktuellt. Däremot framgår att särskilt yrkesskickliga ”skall” premieras och prioriteras under den treåriga avtalsperioden. Vårdförbundet har också möjligheten att årligen följa upp hur väl skrivelserna efterlevs. Och möjlighet att säga upp avtalet eter två år.

– För mig handlar det om 3 300 kronor mer i månaden per år. När vi utvärderar detta årligen ska vi se att särskilt yrkesskickliga får 3 300 kronor mer än andra.

Och om ni inte ser det efter två år, säger ni upp avtalet då?
– Då säger vi upp avtalet, det har vi varit jättetydliga med.

Hur ska det avgöras vilka som tillhör gruppen särskilt yrkesskickliga? Är det upp till er, ska det ske i samverkan eller är det upp till arbetsgivaren?
– Nej, det är inte upp till arbetsgivaren. Det ska ske mellan parterna, det är självklart.

Enligt Sineva Ribeiro finns det tydliga definitioner, åtminstone vad det gäller sjuksköterskor.

Dagens Medicin har sökt SKL:s förhandlingschef för att få klarhet i om de råder en samstämmighet i hur gruppen särskilt yrkesskickliga ska definieras. I ett mejlsvar till Dagens Medicin skriver Lena Schaller, förhandlare på Avdelningen för arbetsgivarpolitik vid SKL att en lokal dialog kommer behövas om kriterierna för vem som ska anses vara särskilt yrkesskicklig. ”Sedan är det arbetsgivaren som slutligen ansvarar för prioritering och lönesättning.”

Relaterat material

Nytt avtal mellan SKL och Vårdförbundet

SKL och Vårdförbundet tar in medlare

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

VårdförbundetSKR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev