Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Omvårdnad

Vårdförbundet kräver akuta åtgärder på Sahlgrenska

Publicerad: 7 Augusti 2015, 12:15

För få sjuksköterskor, för många patienter och allt fler beordrade dubbelpass. Nu vill Vårdförbundet att sjukhuset minskar på antalet vårdplatser på Sahlgrenska universitetsjukhuset.


En sjuksköterska arbetade fyra beordrade dubbelpass på en vecka. Flera vittnar om stressymtom som hjärtklappning, näsblod och sömnsvårigheter. Värst tycks situationen vara på medicinklinikens vårdavdelningar, skriver Göteborgs-Posten.

Vårdförbundet  genomförde i veckan flera arbetsmiljöronder efter att förtvivlade medlemmar på Sahlgrenska universitetssjukhuset hört av sig. Sjuksköterskorna berättade om extremt stressiga arbetspass under sommaren, dubbelpass och oro för patientsäkerheten.

– Läget är så akut att vi har begärt svar från arbetsgivaren före lunch på måndag. Om ingenting görs åt den höga arbetsbelastningen kommer vi att gå in med en anmälan till Arbetsmiljöverket, säger huvudskyddsombudet Monica Djurner till tidningen.

Hon beskriver att det framför allt saknas erfarna sjuksköterskor och eftersom de inte går att hitta med kort varsel bör sjukhuset dra ner på antalet vårdplatser

Lars Möllgård, som är tillförordnad verksamhetschef  vid verksamhetsområde medicin på Sahlgrenska universitetssjukhuset, har blivit informerad om situationen. Han kan i dagsläget inte säga något om det är aktuellt med färre vårdplaster och uppger till Göteborgsposten att han vill invänta åtgärdsplanen på måndagen.

Relaterat material

Facken anmäler arbetsmiljön på neonatal-iva

SANNA BJÖRKMAN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev