Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Vårdförbundet kritiserar utbildningskontrakt

Publicerad: 15 augusti 2017, 09:38

Vidareutbilda dig, men lova att stanna i Gävleborg i tre år. Rimligt tycker regionen – onödigt anser Vårdförbundet.


Ämnen i artikeln:

Region GävleborgVårdförbundet

Den sjuksköterska som nappar på Region Gävleborgs erbjudande om att specialistutbilda sig måste skriva ett kontrakt där hen förbinder sig att jobba kvar i region i minst tre år för att också få full lön under studietiden. Ambitionen är att ingen ska drabbas ekonomiskt. Men om en sjuksköterka väljer att byta arbetsgivare är Gävleborg beredd att förhandla med den nya arbetsgivaren0 om att ta över den investering som utbildningen inneburit förklarar regionens HR-direktör Karin Rydstedt för Sveriges Radio P4 Gävleborg.

– Det är rimligt att regionen säkerställer att investeringen kommer invånarna och patienterna till godo, säger Karin Rydstedt till radion.

Ett resonemang som inte övertygar Anna Bergström, ordförande i Vårdförbundet avdelning Gävleborg. Hon anser att erbjudandet om betald specialistsjuksköterskeutbildning gör regionen till en attraktiv arbetsgivare och att det kommer att göra att sjuksköterskan väljer att stanna ändå.

– Jag tycker också att de betalar tillbaka med sin kompetens. En kompetens som efterfrågas av arbetsgivaren och som de har rist på. Det är återbetalningen, säger Anna Bergström till Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Relaterat material

”Bindningskontrakt löser inte bristen på sjuksköterskor”

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News