Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Vårdförbundet sätter hopp till gammal regel om treskift

Publicerad: 28 oktober 2016, 11:22

Krisen med avhopp bland sjuksköterskor i Skåne kan lösas tillfälligt genom en gammal regel om arbetstidsförkortning för dag- och nattarbete, menar Vårdförbundet. Men en över 30 år gammal dom ser ut att sätta stopp för Vårdförbundets planer.


Ämnen i artikeln:

Helsingborgs lasarettSkånes universitetssjukhusRegion Skåne

Sjuksköterskornas fackförbund, Vårdförbundet, i Skåne söker med ljus och lykta i för att nå en snabb men tillfällig lösning till mer återhämtning för treskiftsarbetande sjuksköterskor i regionen. Nu har en gammal regel i kollektivavtalets allmänna bestämmelser dammats av, ett arbetstidsmått för dag- och nattarbetande sjuksköterskor som innebär förkortad arbetstid till 34,33 timmar per vecka.

– Eftersom att vi inte längre kan enas om nya lokala kollektivavtal får vi titta på vad som redan finns i befintliga centrala kollektivavtal. Därför föreslår vi att man använder sig av treskiftsmåttet som finns i allmänna bestämmelser, säger Mats Runsten, ordförande på Vårdförbundets lokalavdelning i Skåne, till Dagens Medicin.

Problemet är att arbetstidsmåttet är svårtillämpat och har inte varit aktuellt sedan en dom i Arbetsdomstolen på 1980-talet. Enligt Gösta Rehnstam, förhandlingschef i Region Skåne, är tolkningen utifrån domen ”tydlig och distinkt” och gör att regeln inte blir användbar.

– Det finns ett regelverk kring bestämmelserna och det regelverket är ganska hårt utifrån en AD-dom som gör att det är i få situationer det är tillämpbart rätt upp och ner. Situationen är inte sådan hos oss att den regeln blir tillämplig på särskilt många ställen, säger han.

Men Vårdförbundet i Skåne är av en annan uppfattning. Enligt Mats Runsten är det mer en fråga om att erkänna regeln i avtalet och sedan komma överens om hur den ska implementeras.

– Varför det inte används så ofta det är ju för att det finns en dom i Arbetsdomstolen som går tillbaka till 1980-talet där man säger att treskift i definitionen inte förekommer i offentligsektor, eller gjorde i alla fall inte på åttiotalet, och därifrån har man i alla fall inte från arbetsgivarnas sida använt det här arbetsskiftsmåttet.

Han fortsätter:

– Det är först en bit in på 2000-talet som det har blivit vanligare att blanda dag och natt. Och i dag anställs nästan alla nyanställda på treskift.

Samtidigt som Mats Runsten tror och hoppas på att Regionen är intresserad av förslaget när de möts för samtal 11 november, hänvisar Gösta Rehnstam till den svenska modellen och de förhandlingar som pågår mellan Sveriges kommuner och landsting, SKL, och Vårdförbundet centralt.

– Det är inte mycket mer än en månad dit och de har ju vårt uppdrag att förhandla, därför är det ganska naturligt att vi inte för några förhandlingar kring det här nere i Skåne just nu, säger Gösta Rehnstam.

Relaterat material

Massuppsägning bland Malmös nattbarnmorskor

Barnsjukvården i Helsingborg hotad

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev