Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Vårdförbundet: ”Värre än någonsin”

Publicerad: 12 juni 2013, 06:33

Åtta av tio landsting kommer att stänga enheter i sommar på grund av vikariebrist, uppger Vårdförbundet. UPPDATERAD


Förbundet har sammanställt uppgifter från sina 21 lokalavdelningar om bemanningssituationen inför sommaren.

Sammanfattningen av läget blir ”värre än någonsin”.

Sex av tio avdelningar uppger att det blir allvarlig brist på sjuksköterskor i deras landsting/region och fyra av tio bedömer att det även kommer att vara stor brist på specialistutbildade sjuksköterskor. Även när det gäller barnmorskor och röntgensjuksköterskor väntas läget bli tufft.

Vårdförbundet har också tittat på vilka åtgärder arbetsgivarna vidtar för att hantera personalbristen. Nio av tio minskar antalet vårdplatser, ökar övertidsarbetet och ger bonus till anställda som flyttar sin semester. Fyra av tio avdelningar rapporterar även att arbetsgivare flyttar på semester utan extra ersättning.

Över 80 procent av landstingen och regionerna planerar enligt lokalavdelningarna att stänga enheter för att vikarier saknas. Det är en kraftig ökning mot förra året, då 50 procent vidtog sådana åtgärder.

Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet, säger i ett pressmeddelande att det är hög tid för arbetsgivarna att hitta mer långsiktiga lösningar än att flytta på semestrar.

– Sjuksköterskor och barnmorskor behöver inte bonusar. De behöver en sammanhängande semester, inflytande över vårdens planering, bra arbetsmiljö, högre ingångslöner och en god löneutveckling, säger hon.

Göran Stiernstedt, chef för Sveriges Kommuner och Landstings avdelning för vård och omsorg, instämmer i att situationen är ”bekymmersam”.

- Situationen är värre i sommar än förra sommaren, men min erfarenhet säger mig att man klarar patientsäkerheten. Däremot kan patienter känna av en hel del olägenheter, säger han till TT.

Enligt Göran Stiernstedt så kan en förklaring till att läget är värre än förra sommaren vara att det finns en brist på framför allt specialistsjuksköterskor redan innan sommaren.

SUSANNE FREDRIKSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev