Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Vårdhundens vetenskaplighet ska utvärderas i ny avhandling

Publicerad: 13 januari 2015, 10:33

Bild 1/3  

50 barn på Akademiska ska få träffa vårdhunden Livia.


På den kombinerade barnkirurgiska och barnneurologiska avdelningen 95B på Akademiska sjukhuset i Uppsala ska 50 barn i åldrarna 0–18 år få träffa och leka med labradoodlen Livia.

Genom att bland annat mäta variationer hjärtfrekvens och homoner som bidrar till välbefinnande, kortisol och oxytocin, hos barnen ska effekterna av mötena sedan utvärderas i en doktorsavhandling där överläkare Ann Edner är huvudhandledare. Studien är inte tänkt att fokusera på om en vårdhund är kostnadseffektiv utan om den kommer att medföra positiva effekter i likhet med lek- och musikterapi.

– Vi vet ju alla att ett glatt barn läker fortare. När man kostar på så mycket annat i sjukvården så tror jag att det här är en minimal kostnad som kan ge enorm effektivitet i vården, säger Ann Edner.

De första faktiska mötena är tänkta att börja till månadsskiftet januari/februari men Ann Edner berättar om en pilotpatient som träffat Livia under hösten och visat på remarkabel återhämtning. Det var ett halvsidesförlamat barn där fysioterapeuter, arbetsterapeuter och annan medicinsk personal jobbade hårt med rehabiliteringen utan några stora framsteg.

– Barnet var nedstämt och hade ingen livsgnista, men i mötena med Livia så återkom livsglädjen och träningsviljan. Tre veckor efter första mötet med hundinstruktören och hunden började barnet kunna gå och åkte hem, säger Ann Edner till Dagens Medicin.

Går det att säga att det är en direkt effekt av att ha träffat hunden?

– I det här fallet var det väldigt påtagligt, men det är naturligtvis inte vetenskapligt, säger hon och lägger till att det finns andra liknande fallbeskrivningar.

Enligt Ann Edner är hygienaspekten den stora utmaningen i studien och för att se om det förekommer någon spridning av mikroorganismer ska både hunden och barnen odlas. Enligt henne är det väldigt få bakterier som överförs från hund till människa  och den egentliga faran ligger i om hunden blir en så kallad vektor.

– Alltså bärare av något mellan barnen, förtydligar Ann Edner.

Därför är det viktigt att barnen spritar händerna före och efter de träffar hunden, att hunden ligger på en filt och inte i barnens säng samt att hunden också tvättas mellan träffarna.

Hon är helt övertygad om att det är personalen som är det stora problemet när det kommer till spridning av vårdrelaterade infektioner, inte hunden.

Relaterat material

Socialstyrelsen vill ha pli på vårdhundar

Se upp, hundälskare: Inga allergisäkra raser

Kennel ger inga garantier

Se bilder från mässan

Hur skapar vi en god smärtvård i äldrevård och palliativ vård?

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev