Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Vårdkooperativ fyller delar av landstingsluckan

Publicerad: 14 juli 2017, 10:38

Sollefteå sjukhus.

Efter protesterna kring nedstängningen av Sollefteå sjukhus BB så bildades den ekonomiska föreningen Voon för att täcka vårdluckan som uppstod. Efter att ha fått klartecken från landstinget hoppas föreningen starta egen vårdcentral redan i höst.


Genom enheten Fritt vårdval har landstinget i Västernorrland godkänt en ansökan från den ekonomiska föreningen Voon, Vård och omsorg i Norrland, att starta en ny vårdcentral vid Järnvägsgatan i centrala Sollefteå. Ett 90-tal personer har sökt till de tjänster som har utlysts. Vårdcentralen ska erbjuda primärvård i Sollefteå, Långsele och Kramfors.

Bakom Voon står medlemmar i proteströrelsen mot nedstängningarna som bland annat har slagit mot BB och akutkirurgi. Medlemmarna har har valt att finansiera vårdcentralerna tillsammans, med målet att även kunna erbjuda ett BB. I november ska den nya vårdcentralen öppnas, om allt går enligt planerna. Lokalerna där den nya vårdcentralen ska husera är under ombyggnad, samtidigt som IT-planer efter landstingets behov nu utarbetas och rekryteringar pågår.

– De flesta rekryteringarna har vi löst men vi behöver anställa en allmänspecialist till, säger Stefan Kanerva, som är ordförande för Voon.

– I första hand blir det en vårdcentral med allmänmedicinsk inriktning, men på sikt kan det även bli aktuellt med andra specialiteter, säger fortsätter han.

Kapaciteten väntas ligga på cirka 8 000 klienter, med 30 anställda och en budget på cirka 25 miljoner kronor, till en början.

Protesterna som började när landstinget beslutade att stänga ned BB blev omfattande. För ett halvår sedan, i januari, ockuperade ett antal upprörda medborgare delar av sjukhuset. I samma veva bildades föreningen Ådalen reser sig, och det är i dess efterdyningar som Voon nu arbetar för att täcka upp de luckor som uppstår när landstinget lägger ned sina egna verksamheter.

Voon har även planer på att i förlängningen ta över hela Sollefteå sjukhus. Frågan kring att starta BB arbetar man med parallellt. Fördelen med att driva centralen som ekonomisk förening är att den inte behöver ha ett vinstintresse.

– Sedan behöver ju även en kooperativ vårdcentral också generera ett överskott, säger Stefan Kanerva.

En verksamhetschef, Bo Abrahamsson, har rekryterats via ett muntligt avtal. Han har ett tidigare förflutet som chef för hälsocentralen i Sollefteå.

– Allt har gått ungefär så fort som man hade kunnat hoppas. Vi behövde göra något för att få till en fullt fungerande sjukvård. Idag är det svårt att boka tid och patienterna behöver åka långt för att få komma till sjukvård. När vårdcentralerna stänger under sommaren ökar trycket ännu mer på de få centraler som är kvar, men inte har full bemanning.

Relaterat material

Kurs i bilförlossning då BB stänger

Akutkirurgin i Sollefteå läggs ner

Sollefteå sjukhus ockuperat i BB-protest

Aktionsgrupp vill ta över Sollefteå sjukhus

Sollefteås akutkirurgi läggs ner

MARTIN WALLSTRÖM

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev