fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Vårdstudenter: Praktiken är för stressig

Publicerad: 16 maj 2016, 11:58

Miléne Fernandez, ordförande i Läkarförbundet student i Uppsala.

Foto: Läkarförbundet

För lång schemalagd tid på praktikplatsen, bristande planering och höga närvarokrav har skapat en orimlig situation. Det menar läkar- och andra vårdstudenter som vittnar om en speciell stresskultur i Uppsala.


– Som läkarstudent får man veta att ”så här är det”. Men det senaste året har studenter sagt att det har blivit alltmer stressigt, säger Miléne Fernandez, som är ordförande i Läkarförbundet student Uppsala.

Hon och fem andra, bland annat ordföranden för Sjuksköterskornas Studentförening i Uppsala och Medicinska studierådet, har skrivit en debattartikel i Upsala Nya Tidning.

Vissa veckor schemaläggs med över 40 timmar på praktikplatsen, och det strider mot arbetstidslagen, menar de. Efter en vanlig arbetsdag som slutar klockan 17, kan en läkarstudent ha jourtid från 17.30 till 22, för att sedan gå på ett dagpass igen. Alternativt får man göra jourtiden på helgen.

Utöver långa veckor på arbetsplatserna har studenterna teoretiska uppgifter de måste göra varje vecka. Förutom att det i sig är slitsamt, finns ingen tid att reflektera över det man lär sig, menar Miléne Fernandez.

– Det är jättebra med mycket praktik. Men det är inte mängden som är det viktiga. Kan man inte åka hem och reflektera och ta till sig vad man lärt sig, så är det inte så användbart, säger hon.

Och även enligt Matts Olovsson, ordförande i programkommittén för läkarprogrammet i Uppsala, har det med tiden blivit för mycket för studenterna.

– Så här ska det inte vara. Att det blir så här beror ofta på att kursplanen tillförs saker hela tiden, men man tar aldrig bort något. Alla kursansvariga bevakar sina områden, och då blir det för mycket. Det är någon sorts välmening, säger han.

Enligt Miléne Fernandez finns en kultur i Uppsala om att det ska vara stressigt för att vårdstudenterna ska förberedas på yrkeslivet.

– Det är den här föreställningen att det ska vara stressigt ”annars så kan ni inte bli läkare”. Det är den stämningen som råder bland äldre kollegor, berättar hon.

Att den stämningen finns bland dem som ansvarar för vårdprogrammen förnekar Matts Olovsson.

– Nej, det är struntprat. Det kanske de äldre kollegorna säger – det är lite av jargongen. Men vi i programkommittén ska ju se till det som kommer ut i andra änden är bra.

När studenterna jämförde med läkarprogram på andra håll i landet framstår dock Uppsala som speciellt.

– I till exempel i Örebro har man halvdagar för att kunna förbereda andra uppgifter. Och på andra program har de ordentligt jullov, säger Miléne Fernandez.

De mest akuta problemen med veckor längre än 40 timmar ska man försöka åtgärda direkt, säger Matts Olovsson. Men större förändringar dröjer sannolikt till 2017. Det är inte så enkelt att man bara kan införa en halvdag i veckan.

– Man måste göra en konsekvensanalys. Vi får inte hamna i ett läge där man inte uppfyller de mål vi har, säger Matts Olovsson.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev