Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Västernorrlands ledning tror på en bra sommar

Publicerad: 11 maj 2015, 12:50

Margareta Berglund Rödén, förvaltningschef för specialistvården i Landstinget Västernorrland, tror på sommaren.

Foto: Marléne Axemo Gode

Trots stabslägen, massuppsägningar och protestbrev anser förvaltningschefen inte att Västernorrland sticker ut. Och hon tror att sommaren kommer att bli så bra att landstinget får pris.


Ämnen i artikeln:

Länssjukhuset i SundsvallLandstinget Västernorrland

”Redan i nuläget bedömer vi att vården av resursskäl inte är medicinskt säker. Med de ytterligare neddragningar som är aviserade fruktar vi en fullbordad katastrof där vi inte längre kan upprätthålla ens basal medicinsk vård.”

Så skrev 27 läkare vid Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand nyligen i ett brev till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, och bad myndigheten granska vad de kallade den medicinska risksituationen vid sjukhusets medicinklinik. Brevet är bara ett i en rad händelser i landstinget den senaste tiden. Sedan årsskiftet har två tredjedelar av intensivvårdssjuksköterskorna sagt upp sig från intensivvårdsavdelningen vid samma sjukhus, se faktaruta.

Hur är det ställt i Västernorrland?

– Jag tror att vi har samma styrkor och svagheter som alla landsting i landet. Vi har av och till problem med överbeläggningar. Komptensförsörjning är en av de viktigaste sakerna vi har att jobba med, säger Margareta Berglund Rödén, förvaltningschef för specialistvården i Landstinget Västernorrland, till Dagens Medicin.

Så det är ingenting som utmärker Västernorrland?

– Du har haft läkare som har skrivit brev i både Norrbotten, Dalarna och flera andra landsting. Du har haft överbeläggningsproblematik i stort sett i hela landet, kompetensförsörjningsproblem på sjuksköterskesidan i hela landet. Jag vill nog påstå att bilden är nog densamma i de flesta landsting

Och vad är det för bild?

– Trots att vi aldrig har haft så många sjuksköterskor i Sverige som vi har nu så har vi en brist i vården. Vi måste titta på hur vi ska organisera vården så att vi kan anpassa oss till den nya rörligheten på arbetsmarknaden. Och jag tror att man måste börja titta på det nationellt. Man flyttar på sig, man är mindre trogen sin arbetsgivare än vad man har varit tidigare.

Så hur blir sommaren i Västernorrland?

– Jag hoppas och har stora förhoppningar om att den kommer att gå minst lika bra som i fjol när vi fick pris från Kommunal för att vi hade en bra sommar. Vi håller tummarna för att den blir lika bra i år. Det är naturligtvis beroende av både väder, vind och bemanning.

Kriserna i Västernorrland

■ Under hösten var totalt nio chefer misstänkta för brott mot arbetstidslagen med anledning av läkarnas övertidstimmar. Förundersökningen lades ner, men åklagaren ansåg att landstinget fortfarande hade en hel del att förklara vad det gällde övertiden.
■ Under vintern befann sig Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand i stabsläge flera gånger och de senaste åren har sjukhuset ibland haft en beläggningsgrad på 130 procent.
■ Sedan årsskiftet har 17 av totalt 26 intensivvårdssjuksköterskor sagt upp sig från intensivvårdsavdelningen på Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand.
■ Den stora omorganisation med länsövergripande kliniker som landstinget genomfört under våren har mötts av facklig kritik.
■ Under våren skrev 30 chefer på Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand ett öppet brev till landstingsledningen där de framförde att den avsatta potten för lönehöjningar mer eller mindre gjorde det omöjligt för dem att genomföra respektfulla lönesamtal med sjuksköterskorna.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev