Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Växande brist på specialistsjuksköterskor i storstadsregioner

Publicerad: 13 juni 2016, 08:02

Det råder brist på specialistsjuksköterskor i dag, men om tio år ser det ännu värre ut, enligt nya prognoser från Statistiska centralbyrån, SCB.


Ämnen i artikeln:

Vårdkrisen

Regeringen har beslutat om 600 nya utbildningsplatser för specialistsjuksköterskor, men det ser inte ut att räcka så långt, enligt de prognoser från SCB som SVT rapporterar om i dag. Prognoserna har beställts av olika länsstyrelser i landet.

De växande storstadsregionerna har problem. I Stockholms län och Västra Götalandsregionen väntas bristen öka med drygt 25 procent och något mindre tal i Skåne. Orsakerna är en växande befolkning kombinerat med att befolkningen blir allt äldre samtidigt som nära hälften av landets specialistsjuksköterskor pensioneras den närmaste tioårsperioden.

Västra Götalandsregionen väntas få brist på specialister inom psykiatrin, Skåne kommer troligen att sakna distriktssjuksköterskor. Redan nu råder brist på specialistsjuksköterskor inom intensivvård, narkos, operation och äldrevård.

– Vi har stora utmaningar redan nu framförallt i storstadsregionerna. Befolkningen växer med två bussar om dagen och då är det klart att behoven av sjukvård ökar, säger Chris Heister, landshövding i Stockholm till SVT.

Relaterat material

Fortsatt brist på sjuksköterskor

Brist på sjuksköterskor

CHARLOTTA KJELLBERG

Ämnen i artikeln:

Vårdkrisen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News