Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

”Vi har en besvärlig situation”

Publicerad: 20 januari 2015, 13:44

Ledningen för Helsingborgs lasarett har infört en rad åtgärder mot överbeläggningarna.


Björn Zackrisson är förvaltningschef för Skånevård Sund, den del av Region Skåne där Helsingborgs lasarett ingår. Han är överens med Arbetsmiljöverket att överbeläggningarna är ett problem.

– Ja, vi har en besvärlig situation i Helsingborg, säger han till Dagens Medicin.

För att komma till rätta med situationen har det införts en rad parallella åtgärder både före och efter det att Björn Zachrisson tillträdde sin tjänst i november i fjol.

Det har öppnats totalt tolv nya vårdplatser med hjälp av både inhyrd och befintlig personal. Under december införders även en ny vårdplaneringsfunktion där sjukhusets enhetschefer dagligen har ett möte om vårdplatsläget.

Lasarettet ska också ha en närmare samverkan med Avancerad sjukvård i hemmet, Asih, som bland annat kommer att vara med i vårdplatsmötet. Asih-verksamheten har, enligt Björn Zackrisson, dessutom byggts ut i nordvästra Skåne under andra halvan av 2014 och ska fortsätta att byggas ut under 2015 för att kunna ta emot fler patienter.

Han nämner också ett utökat samarbete med kommunerna, ett hemsjukvårdsprojekt i primärvårdens regi, eventuellt tio korttidsvårdplatser för färdigbehandlade patienter i hälsostaden Ängelholm och en omfördelning mot fler dagkirurgiska operationer för att på så sätt frigöra vårdplatser.

– Vi kommer även undersöka om vi kan flytta ut planerbar verksamhet, som exempelvis operationer, ut från sjukhuskroppen, men det är mer långsiktigt, säger Björn Zackrisson.

Tror du att de här åtgärderna räcker för att få bukt med problemen med överbeläggningar?

– Det återstår att se, men jag hoppas att det räcker. Vi har också gjort så när det har varit riktigt tajt att vi har strukit operationer. Men det är ett urdåligt sätt att använda våra resurser på. Det kostar jättemycket pengar, och det vill vi undvika.

Relaterat material

Arbetsmiljöverket vill ha möte med Region Skåne

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev