Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

”Vi har ingen brist på sjuksköterskor”

Publicerad: 19 november 2015, 09:50

Svensk sjuksköterskeförenings nya ordförande tycker inte att undersköterskor ska ta över sjuksköterskeuppgifter. Och hon vill ha in i sjuksköterskor i ledningsgrupperna.


Ämnen i artikeln:

Vårdkrisen

När Ami Hommel tillträdde som organisationens ordförande i juni flaggade hon för att föreningen, under hennes ledarskap, skulle profilera sig och bli mer synlig i debatten. Frågor om kvalitetsarbete, kompetens- och professionsutveckling skulle lyftas.

I debattinlägg i Dagens Medicin har Ami Hommel bland annat markerat att undersköterskor inte kan ersätta sjuksköterskor när sjukvården försöker effektivisera. Undersköterskeföreningen reagerade kraftigt och tycker att Ami Hommel idiotförklarar dem.

Bemanningsproblemen beror främst på brister i organisationerna liksom på arbetsvillkoren och lönerna

– Man kan inte dra alla över en kam och jag menade inte att nedvärdera någon. Det finns många jätteduktiga undersköterskor men det är skillnad på att ha gått en vård- och omsorgslinjen på gymnasiet och en treårig högskoleutbildning. Undersköterskornas utbildning är i dag mer inriktad på social omsorg av äldre. Den är inte anpassad till den högspecialiserade vården på sjukhus, slår hon fast.

Men är det inte bra om undersköterskor tar över arbetsuppgifter när det är sjuksköterskebrist?

– Jag hävdar att vi inte har någon sjuksköterskebrist. Det finns över 40 000 sjuksköterskor som inte arbetar inom den svenska sjukvården. Bemanningsproblemen beror främst på brister i organisationerna liksom på arbetsvillkoren och lönerna.

Så med bättre villkor i sjukvården skulle sjuksköterskebristen vara löst?

– Om man fokuserar på omvårdnadsarbetet och gör yrket mer attraktivt så kan det bidra till det. Med en god organisation, och med sjuksköterskor i ledningsgrupperna får man kompetens som styr mer mot omvårdnad. Om man går från ekonomistyrning till kunskapsstyrning tror jag dessutom att de ekonomiska problemen löser sig.

Ami Hommel har gått från ”kvast till hatt” som hon säger. Yrkeskarriären började vid städhinken på det som då hette Universitetssjukhuset i Lund, och gick sedan vidare mot sjuksköterskeutbildning och en doktorshatt 2007.

Avhandlingen handlade om omhänderagandet av patienter med höftledsfraktur. Resultaten uppmärksammades och har bidragit till vårdprogram som ger snabbare vård för höftpatienter.

Uppdraget som ordförande i sjuksköterskornas professionsförening har Ami Hommel på 60 procent. Därutöver handleder hon sjuksköterskestudenter i Lund och Malmö och är koordinator för Rikshöft.

Bopålarna har hon i den skånska myllan men eftersom ordföranderollen regelbundet kräver närvaro i Stockholm sover hon i en övernattningslägenhet på Östermalm några nätter i veckan.

För att lyfta professionsfrågorna har föreningen begärt att få träffa sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S), liksom utbildnings- och forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S). Men responsen har uteblivit.

– Sjukvårdsministern har varit mån om att bygga relationer med de olika fackförbunden på vårdområdet. Men tyvärr inte med professionsföreningarna. Det är synd. Vi har mycket att bidra med för att lyfta upp omvårdnadsfrågorna nu när man utreder effektivitet, utbildning och forskning, säger Ami Hommel.

Regeringens utredare Göran Stiernstedt, som ska lämna förslag om hur vården ska bli effektivare, har uttryckt att sjuksköterskeutbildningen behöver ses över och bli mer praktiskt inriktad. Ami Hommel håller delvis med om att en översyn kan vara bra. Särskilt specialistutbildningarna behöver ses över, tycker hon.

– Dagens grundutbildning är i stort sett bra men de nyutbildade får inte den introduktion som behövs när de kommer ut i vården. Handledning är något som sjukvården behöver satsa mer på.

MIA WÄRNGÅRD

Ämnen i artikeln:

Vårdkrisen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev