Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Videojour ska hjälpa strokepatienter

Publicerad: 14 februari 2017, 09:27

”Sparar du en minut till trombolys, sparar du en till två dagar friskt liv. Sparar du en minut till trombektomi sparar du närmare en vecka. Vi pratar om stora vinster för patienten här”, säger Lars Rosengren.

Foto: Thinkstock/privat

Nu börjar ett projekt som ska ge patienter med misstänkt stroke möjligheten att träffa läkaren redan i ambulansen.


Ämnen i artikeln:

StrokeVästra GötalandsregionenAmbulanssjukvårdSahlgrenska akademinSahlgrenska universitetssjukhuset

De som insjuknar i misstänkt stroke i Västra Götalandsregionens nordligaste och östligaste delar har i dag långt till trombektomi, den propputdragande behandling som i regionen bara erbjuds vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. I dag kör ambulansen till närmaste sjukhus och först efter en läkarbedömning där vidare till Sahlgrenska i Göteborg. En procedur som kan ta upp till en och halv timme längre än om ambulansen kört direkt.

Det är den tiden som ett nytt projekt hoppas kunna kapa med hjälp av videoteknik som låter regionens strokebakjour kommunicera direkt med ambulansen och vid behov se till att patienten körs direkt till Sahlgrenska.

– Det ser jag som en potentiell stor vinst. En extra timme halverar effekten av propputdragande behandling och kan vi ge behandlingen inom 90 minuter är det många som blir helt återställda, säger Lars Rosengren, adjungerad professor i neurologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, och en av personerna bakom projektet.

En annan vinst är enligt Lars Rosengren att strokebakjouren med hjälp av videouppkopplingen kan prata med patienten och be denne att följa uppmaningar för att på så sätt göra bättre bedömningar och därmed styra patienten rätt i vårdkedjan.

Videostöd i den prehospitala strokekedjan, Viphs som projektet kallas, beviljades nyligen medel från innovationsfonden i Västra Götaland och ska inom kort dra igång med en simuleringsstudie. I studien ska olika typer av trådlös videoteknik utvärderas i samarbete med Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Studien kommer att inkludera ambulanspersonal och strokebakjour men endast fiktiva patienter där en statist agerar utifrån ett framtaget manus.

När tekniken fungerar som den ska och när projektgruppen försäkrat sig om att upplägget inte medför extra tid för det akuta omhändertaget är nästa steg att pröva det i skarpt läge. Något som enligt Lars Rosengren kan ske redan till hösten eller under nästa år. Visar det sig fungera vill han gärna se att lösningen sprids geografiskt, både i Västra Götalandsregionen och i landet i övrigt.

– Vården är lite av ett postkodslotteri i dag, bor du väldigt långt borta så får du sämre möjligheter och det är ojämlikt. Med den här tekniken kan vi förbättra jämlikheten något, vi kan inte sudda bort avstånden, men vi kan göra det bättre, säger Lars Rosengren.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev