Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Omvårdnad

Vill skärpa regler runt vårdhundar

Publicerad: 26 februari 2015, 10:12

Foto: Thinkstock

Känslor och brinnande entusiasm. Det har präglat införandet av hundar inom vård och omsorg, anser Astma- och Allergiförbundet som vill se en mer restriktiv hållning.


– Den stora ökningen av hundar har skett inom omsorgen och där verkar det inte som att kommunerna har någon som helst överblick, säger Astma- och Allergiförbundets generalsekreterare Ulf Brändström.

Tillsammans med en rad andra organisationer och förbund har de sammanställt en vägledning för att påverka arbetet med hundar i vård och omsorg. De ser det som ett viktigt komplement till den vägledning om lagar och regler som Socialstyrelsen gav ut i fjol.

Ulf Brändström menar att informationen om att det finns pälsdjur på ett boende kan vara knapphändig och säger att det kan handla om diskriminering, då en person på grund av detta måste tacka nej till en erbjuden placering.

– Vi har pratat om att vi kanske ska agera, eller hjälpa dem att agera. Nuförtiden är ju bristande tillgänglighet en punkt för att något ska bedömas som diskriminerande, säger Brändström.

Pälsdjursallergi

Den klart vanligaste orsaken till allergiska symtom året runt i Sverige är allergi mot hund och katt. 15—20 procent av alla vuxna i Sverige rapporterar att de får allergiska besvär av pälsdjur. Minst hälften av dessa anger allergiska besvär mot hund. Liknande frekvens rapporteras för barn och ungdomar i skolåldern.

Källa: Astma- och Allergiförbundet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev