Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Riksstämman

”Besluten måste tas på golvet”

Publicerad: 29 november 2012, 13:11

RIKSSTÄMMAN Sjukvården måste leva med en mångfald styrsystem och avvägningarna mellan dem göras på vårdgolvet, anser professor Claes-Fredrik Helgesson.


Medicinska riktlinjer, mål om jämlik vård, patientsäkerhet, tillväxt, budgetdirektiv, samhällsekonomiska bedömningar från TLV. Sjukvården utsätts dagligen för en mängd olika direktiv och krav och sällan är de synkroniserade.

Därför är det inte så konstigt att det förekommer olika slags regelbrott i sjukvården, säger Claes­-Fredrik Helgesson, professor vid Tema Teknik och social förändring vid Linköpings universitet.

Han anser att avvägningarna mellan olika direktiv måste göras av verksamhetschefer och andra i vården. Inte av Socialstyrelsen, landstingets ekonomer eller någon annan ”överhet”.

Beslut måste bygga på värderingar och vara situationsanpassade. Det finns inga enkla teknokratiska modeller, säger han.

För det budskapet blev han mycket hyllad bland åhörarna på Riksstämmans programpunkt ”Att modellera vården med ekonomi – vart leder det och vill vi egentligen nå dit?”.

Är de många olika styrsystemen orsaken till de många konflikter som förekommer i sjukvården, frågar Dagens Medicin efteråt.

Jo, så är det. Därför måste vi tala mer om olika värderingars betydelse, om elefanten i rummet som man brukar uttrycka det, säger Claes-Fredrik Helgesson.

Men har ändå inte ekonomerna ett klart övertag över läkarna?

– Även inom ekonomin finns det olika styrsystem, de samhällsekonomiska modellerna som används av TLV och SBU och budgetar som styr med kronor och ören, säger Claes-Fredrik Helgesson.

Programpunkten ordnades av tankesmedjan Leading health care, där bland andra Svenska Läkaresällskapet ingår. På regeringens uppdrag arbetar Leading health care med att ta fram prestationsmodeller för vården av de svårt sjuka äldre.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev