Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Riksstämman

De med störst behov har inte råd

Publicerad: 29 november 2012, 09:00

Tre procent lät bli att besöka sjukvården för att de inte hade råd och något fler avstod från att köpa läkemedel, visar en studie från Mellansverige.


Bland kvinnorna var det vanligare att välja bort vårdbesök och medicin än bland männen. Yngre avstod i högre utsträckning än äldre och mest drabbade var personer födda utanför Norden.

Det är resultatet av en undersökning inom projektet Liv & Hälsa som bedrivs i landstingen i Uppsala, Sörmlands, Västmanlands, Värmlands och Örebro län. I den fick 38 000 personer svara på frågor om levnadsvanor, livsvillkor, hälsa och vårdkontakter.

Studien ger stöd för att det finns sociala skillnader i ekonomiska tillgängligheten till vård, sammanfattar epidemiologen Anu Molarius. Ofta är det också de grupper som har störst behov av vård som måste låta bli att anlita sjukvården.

Projektet Liv & Hälsa har även studerat skillnader i den självskattade hälsan över tid: 2000, 2004 och 2008. Den studien gick till 68 000 personer och svarsfrekvensen har legat mellan 59 och 65 procent.

År 2000 var det dubbelt så många personer med kort skolutbildning som tyckte att de hade dålig hälsa än personer med eftergymnasial utbildning. Det förhållandet bestod även 2008. Men den självskattade hälsan påverkas av många olika faktorer, påpekar forskargruppen. Inte enbart utbildningsnivån.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev