Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Riksstämman

De säger fuck cancer

Publicerad: 29 november 2012, 15:00

De informerar, debatterar och skapar mötesplatser för unga vuxna som drabbas av tumörer. För det får organisationen Ung Cancer, som har budskapet "fuck cancer", stipendium.


–  Tack! Det här kommer att göra så att vi kan fortsätta att göra vårt arbete ännu bättre, sade Hanna Wekell, en av organisationens grundare, när hon tog emot stipendiet från Cathrine Everts alldeles efter ett symposium om palliation vid cancersjukdomar under den pågående medicinska riksstämman.

Cathrine Everts drabbades av en aggressiv leukemi som 21-åring och överlevde tack vare tuffa behandlingar. Tacksamheten mot sjukvården och forskningen som räddade hennes liv ledde till grundandet av Cathrine Everts forskningsstiftelse som fortlöpande samlar in pengar för att främja medicinsk vetenskaplig forskning och utveckling på cancerområdet.

Ung Cancer, som får stiftelsens första stipendium, är en ideell organisation som verkar för att unga med cancer ska få bättre livskvalitet. Via organisationen får patienter och deras anhöriga träffa andra i liknande situation, både på internet och i verkligheten. Ung Cancer debatterar och informerar och besöker både skolor och sjukhus. Dessutom erbjuder organisationen konkret hjälp åt drabbade.

– Om någon ringer till oss och har problem med Försäkringskassan till exempel, säger Hanna Wekell, vars handled pryds av organisationens färgglada armband med budskapet ”fuck cancer”.

Cathrine Everts säger att hon hade önskat att Ung Cancer fanns när hon själv var sjuk.

– Man känner sig väldigt utsatt och ensam. Ung Cancer lyfter de ungas röst.

Stipendiesumman är 25 000 kronor.

HANNA ODELFORS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev