Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Riksstämman

De vill få unga att forska

Publicerad: 6 december 2013, 09:44

En ny förening i Göteborg försöker underlätta för läkarstudenter som vill forska. 23-åriga ordföranden Dani Zalem lever redan som han lär.


En trio läkarstudenter från läkarutbildningen i Göteborg hjälper till att dra ner medelåldern på Riksstämmans besökare i år. Fahim Sharan, termin 6, Dani Zalem, termin 6, och Jonas Bergqvist, termin 5, ingår i ledningen för nystartade föreningen Läkarstudenter i forskning, som redan lyckats locka 100 studenter och ett tiotal handledare i Sveriges andra stad.

– Vi såg att det fanns ett stort intresse, både på sjukhuset och i skolan. Våra lärare har avslutat nästan varje föreläsning med att efterlysa studenter som vill forska, berättar Fahim Sharan, 22, som själv redan gör just det inom beroendemedicin.

Han fortsätter:

– Vi märkte att det behövdes något som kunde knyta ihop de här olika sidorna till ett nätverk och svara på frågor om hur man gör, och hur man kommer igång.

Dani Zalem, föreningens första ordförande, säger att han själv alltid haft forskningen som en dröm, och att vägen stakades ut med hjälp av en kontakt med en inspirerande forskare redan första terminen på läkarutbildningen.

Via sommarforskning och stipendier här och där har det fortsatt.

– Nu vill vi skapa en plattform för de som forskar redan och för dem som är nyfikna. Att forska som student är fritt och flexibelt, säger Dani Zalem.

Trion på stämman konstaterar att det är bra att börja forska tidigt, det ger meriter och är ett sätta att öva på både statistik och kritiskt tänkande.

Första målet för föreningen — 100 medlemmar — är redan nått och med inspirationsföreläsningar av bland andra livmodertransplanterande kirurgen Mats Brännström är intresset för föreningens arbete fortsatt stort.

– Det har varit väldigt lätt att få gehör faktiskt, både hos studenter, lärare och folk på sjukhuset, säger Dani Zalem.

CHRISTINA KENNEDY

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev