Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Riksstämman

Fokus på levnadsvanor gav gladare patient

Publicerad: 6 december 2013, 12:02

Psykiatern Yvonne Lowert bestämde sig för att satsa på patienternas fysiska hälsa – och fann att de blev gladare och mer sociala.


– Inom psykiatrin jobbar vi ofta med det som sitter ovanför axlarna, konstaterade, Yvonne Lowert, överläkare på psykosenheten vid Nyköpings psykiatriska klinik, under ett föredrag på fredagsförmiddagen.

Men det är känt att somatiska sjukdomar är överrepresenterade bland personer med psykisk sjukdom. I snitt lever personer med schizofreni 20-25 år kortare än övrig befolkning. Yvonne Lowert påpekade att de flesta av dem dör av annat än just schizofrenin och hon berättade att det bland hennes egna patienter finns stora problem med levnadsvanor.

– Jag har patienter som dricker en box med vin om dagen. Jag har patienter som röker 60 cigaretter varje dag, sade hon.

För några år sedan började hon därför med hälsoundersökningar och hälsosamtal om levnadsvanor och kroppsliga besvär. Hon tog också labprover på patienterna.

– De här personerna är ofta ensamma. Familj och vänner har försvunnit. De har ingen som märker om de får konstiga prickar eller verkar extra trötta. Om vi får huvudvärk går vi till vårdcentralen, men mina patienter kanske tror att grannen har släppt in gas i deras lägenhet och att det är därför de har ont i huvudet.

Som en effekt av att hon införde hälsoundersökningar märkte hon att patienterna blev glada av att förstå vad deras symtom berodde på. En annan fördel, förutom förbättrade levnadsvanor, var att hon såg många exempel på att patienter umgicks med varandra.

– Vi har skapat flera grupper, vi har stavgångsgrupper och gymgrupper och det har ökat den sociala samvaron. Nu stämmer patienterna träff med varandra för att gå stavgång ihop.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev