Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Riksstämman

Försäkringskassan ska hänga ut läkare

Publicerad: 28 november 2012, 09:42

RIKSSTÄMMAN Försäkringskassan höjer tonläget mot läkare som gör uppenbara eller medvetna fel i sjukintygen.


– Vi kommer att ta fram de 5-10 tydligaste fallen och agera mot dessa läkare på något sätt, säger Dan Eliasson, Försäkringskassans generaldirektör, till Dagens Medicin.

Sjukintyg som inte håller måttet har länge varit ett bekymmer för Försäkringskassan. I april visade kassans genomgång av 9 958 sjukintyg från hela landet att bara 54 procent fick godkänt.

Och nu tänker Försäkringskassan statuera exempel.

– Det handlar om dem som gör uppenbara fel gång på gång på gång, eller till och med medvetna fel, säger Dan Eliasson som besökte Dagens Medicins monter på Riksstämmans första dag.

På detta sätt hoppas man komma åt brister och göra sjukskrivningsprocessen bättre. Men det handlar om dem som skrivit sjukintyg med grova fel.

– Det är alltså inte "normalläkare" vi talar om, fortsätter han.

På vilket sätt Försäkringskassan tänker agera är inte bestämt, enligt Dan Eliasson, som säger att arbetet med frågan kommer att vara klart under första halvåret 2013. Men han är tydlig med att man inte tänkt invänta att andra myndigheter ingriper, som till exempel genom att ta ifrån läkaren legitimationen.

– Nej, vi kommer vidta åtgärder på egen hand. Vi vill börja visa att här menar vi allvar, säger Dan Eliasson.

Att vägra ta emot intyg kan myndigheten dock inte göra.

– Men vi kan låta bli att agera på dem, säger Dan Eliasson.

Men då blir det ju patienten som drabbas?

– Det är därför vi måste vara tydliga med vilka de här läkarna är. Så att patienterna vet att de inte ska gå till dem om de behöver sjukintyg.

CHRISTINA KENNEDY

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev