Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Riksstämman

Fortsatt ras för Riksstämman

Publicerad: 4 december 2012, 08:36

Stolar stod tomma när Göran Hägglund öppningstalade på Medicinska Rikstämman.

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Läkaresällskapets siffror om antalet besök på riksstämman visar att mässan tappade omkring 2 000 besök jämfört med förra året.


2010 registrerades cirka 9 300 besök på Medicinska riksstämman, förra året 8 300. På årets stämma gjordes 6 000 besök, vilket innebär ett tapp med 2 300 sedan förra året.

– Efter omständigheterna är jag ändå ganska nöjd, säger Peter Friberg, ordförande i Svenska Läkaresällskapet.

Nytt för i år var kongressavgiften för medlemmarna i sällskapet. Många varnade för att den skulle avskräcka från besök på stämman, som ägde rum 28 – 30 november.

– Vi får hoppas att de kommer tillbaka. Allt kostar pengar, det finns inga gratisluncher, säger Peter Friberg.

Redan denna vecka sätter sig ledningen för sällskapet för en utvärdering av årets stämma och för en fortsatt planering av 2013. Det mötet är inbokat sedan långt tillbaka.

Så det är bestämt att det blir en stämma 2013, trots årets dåliga facit?

– Absolut. Riksstämman har ett så stort värde, inte minst för att läkare ska träffas över specialitetsgränserna, säger Peter Friberg.

Redan står det klart att stämman inte ska börja flytta mellan Stockholm och Göteborg igen. Även nästa år är det huvudstaden som gäller.

Peter Friberg lutar också åt att behålla kongressavgifterna även för medlemmar i sällskapet. Den infördes för att minska förlusterna för evenemanget.

– Det är nog som när man höjer bensinpriserna. Människor glömmer och börjar tanka igen.

I början av 1990-talet hade stämman 28 000 besök och under 2000-talet har uppslutningen minskat år för år. Många besökare och utställare på årets stämma talade med saknad om hur bra det var förr.

Läkaresällskapet säger sig inte kunna uppge antalet unika besökare, dvs personer som löst kongresskort eller liknande. 2010 registrerades 3 900 unika besökare, vilket kan jämföras med 6 000 personer år 2006.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev