Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Riksstämman

Fyra frågor till Filippa Nyberg,

Publicerad: 5 december 2013, 06:30

som är vd för Svenska läkaresällskapet och har planerat sin första medicinska riksstämma. I år är det 70-årsjubileum.


Efter stora förluster och vikande besökarantal har ni dragit ned stämman från tre till två dagar och flyttat in till centrala Stockholm. Var det ett smärtsamt beslut?

– Nej, det var inte alls smärtsamt, det känns bra! Riksstämman måste inte i första hand vara stor, utan bra. Och flytten in till Stockholm gör att vi har hur mycket tillväxtpotential som helst.

Hur länge kan det fortsätta nedåt utan att ni ger upp?

– Vi måste få ekonomin att gå runt. Nu planerar vi att göra stämman så här i två års tid och sedan får vi se. Om vi får omkring 2 000 besökare per år kan vi fortsätta att hålla kvaliteten och det blir långsiktigt hållbart. Men det är inte säkert vi når 2 000 redan det första året.

Spelar stämman fortfarande någon roll?

– När vi går mot allt mer högspecialiserad vård är det ännu viktigare med utbildningar i övergripande frågor och att få träffas på en gemensam arena. Som tidigare chefläkare vet jag att det i många lex Maria-ärenden finns ett inslag av kommunikationsmissar. Patientskador kan förebyggas om specialisterna talar med varandra och har övergripande medicinsk kunskap, det adresserar vi här.

Vilka programpunkter ser du själv fram emot mest?

– Den fortsatta debatten kring New Public Management om vad sjukvården måste förbättra, där bland andra Helen Bevan är en viktig förespråkare för hur man kan förändra från golvet, bland annat. Och så finns det roliga programpunkter som Ronnie Gardiners Rhythm therapy för strokepatienter och en om yrsel som jag kommer att försöka gå på.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev