tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Riksstämman

Gikt och demens i hetluften

Publicerad: 14 juni 2018, 10:55

Lennart Jacobsson, professor vid reumatologiska kliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Foto: Maria Gustavsson

Äldre patienter med gikt verkar ha en högre risk att drabbas av demens, enligt ny amerikansk data. Men en svensk expert är tveksam till studien.

Ämnen i artikeln:

EULARGiktDemensAlzheimerAlzheimers sjukdom

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Gikt karaktäriseras av förhöjda nivåer av urinsyra som fälls ut till kristaller och skadar lederna. Om det finns ett samband mellan ledsjukdomen och demens diskuteras. En tidigare fransk studie antyder att äldre personer med förhöjda urinsyranivåer i serum har en högre risk för vaskulär demens, medan en nederländsk studie pekar mot att höga urinsyravärden snarare skyddar mot demens.

Den amerikanska registerstudien bygger på data från fler än 65 000 patienter i USA. Enligt resultaten var risken för nydiagnostiserad demens 17 till 20 procent högre för äldre patienter som hade gikt, jämfört med personer utan ledsjukdomen.

Om det finns ett samband mellan gikt och demens är en viktig fråga, påpekar Lennart Jacobsson som är professor och överläkare vid reumatologiska kliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Men han är något skeptisk till den nya registerstudien.

– Jag ifrågasätter att forskarna ser på demens som en endimensionell sjukdom – för så är inte fallet. Att använda gikt som associerad faktor är också tveksamt, säger han och fortsätter:

– Det hade varit mer intressant och givande att undersöka möjliga samband mellan olika demenssjukdomar och olika urinsyranivåer i serum.

Enligt Lennart Jacobsson ska man inte bara stirra sig blind på höga urinsyravärden. Svenska resultat från Göteborgs universitet – som snart ska publiceras – pekar nämligen mot en högre risk för alzheimer vid väldigt låga nivåer av urinsyra i serum.

– Om den bilden stämmer så betyder det att vi inte ska pressa ner urinsyranivån alltför mycket vid behandling, säger han.

Registerstudiens resultat justerades bland annat för ålder, kön och medicinering med statiner och adenuric (febuxostat). Det sistnämnda läkemedlet hämmar produktionen av urinsyra i blodet.

I dag är ungefär 1,7 procent av Sveriges befolkning drabbad av gikt som är en av de vanligaste inflammatoriska ledsjukdomarna.

Läs mer i abstract:

Jasvinder Singh med flera. Gout and dementia in the elderly: a medicare claims study.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev