Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Riksstämman

Göran Hägglund invigde riksstämman

Publicerad: 28 november 2012, 11:41

RIKSSTÄMMAN Ökat patientinflytande stod högst upp på socialministerns önskelista när han invigde Medicinska riksstämman 2012.


Socialminister Göran Hägglund anknöt till temat för årets riksstämma när han invigningstalade. Årets tema är ”framtidens hälsa” och Göran Hägglund presenterade en önskelista för framtidens sjukvård.

Högst på listan stod stärkt patientinflytande. Göran Hägglund talade om de nya hälsokonton som ska lanseras under 2013. Konton som patienterna ska kunna logga in på via internet och få tillgång till sin journal och annan information om sina kontakter med vården.

– Du ska ha tillgång till din personliga vårdinformation på samma sätt som du har tillgång till din personliga ekonomiska information via nätet i dag, sa Göran Hägglund i sitt tal.

Övriga punkter på Göran Hägglunds önskelista var bättre folkhälsa, jämlikare vård, bättre tillgänglighet och ökad patientsäkerhet.

Han avslutade med att berätta om ett möte han haft under morgonen med arbetsgivarorganisationer och fackförbund inom vård och omsorg. Ämnet för mötet var den etiska plattform för vård och omsorg som han vill lansera tillsammans med äldreminister Maria Larsson (KD). En frivillig överenskommelse för vård och omsorgsproducenter som bedriver verksamhet med offentlig finansiering.

Enligt Göran Hägglund var responsen god på mötet och han tror att det blir en bred uppslutning kring den etiska plattformen. En idé som kan ses som regeringens svar på den intensiva debatten om vinster i välfärden.

– En långsiktig överenskommelse om en etisk plattform är en mycket bättre väg att gå för att skapa en bättre vård än vinstförbud och monopol, sa Göran Hägglund i sitt tal.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev