måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Riksstämman

Han tar med mässbesökarna till barnmedicinens vagga

Publicerad: 5 december 2014, 12:44

Göran Wennergren. Foto: Samuel Lagercrantz

Hallå där ... Göran Wennergren, professor vid Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg och tidigare ordförande för Svenska barnläkarföreningen, som har blivit utsedd till att hålla årets hedersföreläsning i barnmedicin på Riksstämman i år.


Vad kommer du att tala om?

– Jag börjar med att redogöra för den höga spädbarnsdödligheten i början av 1700-talet och återkommer sedan till att vi i dag har en spädbarnsdödlighet som bara är en hundradel av det, vilket illustrerar den fantastiska utvecklingen inom pediatrik i Sverige.

Föreläsningen har titeln ”Pediatrik i går, i dag och i morgon”. Vad kommer du att ta upp från pediatrikens historia?

– Jag gör dels ett nedslag i 1700-talet då vi började få befolkningsstatistik och när barnmedicinens fader Nils Rosén von Rosenstein verkade. I det andra nedslaget går vi 100 år närmare vår egen tid och då talar jag bland annat om tillkomsten av det första barnsjukhuset i Göteborg.

Vad berättar du om nutiden?

– Det blir två upplevelser som jag har haft under min kliniska verksamhet. Det ena är när jag var med om att införa de förebyggande råden i Sverige för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd och den dramatiska sänkningen i förekomst som det innebar.

– Det andra är den drastiska nedgången i behov av sjukhusvård för barn med astma med allergisk komponent när vi började använda inhalationssteroider.

Och vilka är utmaningarna i framtiden?

– Något som är lovande är de nya biologiska läkemedel som kommer inom exempelvis astmaområdet. I ett bredare perspektiv är det viktigt att barnhälsovården även i framtiden når alla barnfamiljer.

Föreläsningen börjar 16.15 och är mötets sista. Hur sammanfattar du den här Riksstämman?

– En positiv överraskning eftersom programmet har varit så bra. Jag tror att vi behöver den här typen av mötesplatser som går över alla sektorer i medicinen.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev