Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Riksstämman

Höftbrott smittar mellan makar

Publicerad: 28 november 2012, 08:30

För äkta makar där den ena har haft en höftfraktur är risken förhöjd att även den andra drabbas. En stor svensk studie pekar på ett samband som var starkare än vad forskarna hade väntat sig.


Sedan tidigare är det känt att vissa sjukdomar ”smittar” mellan par och äkta makar. Övervikt och fetma är till exempel överrepresenterat i parrelationer, likaså depression.

– Det är klart att lever man i ett äktenskap i 40 år påverkar man varandra, man äter samma mat och gör gemensamma aktiviteter, säger Dan Mellström, professor i geriatrik vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg.

Tillsammans med kollegor har han nu genomfört en stor undersökning som visar att det även finns en ökad risk för höftfraktur bland äkta makar.

I studien har data från totalregistret över Sveriges befolkning och flergenerationsregistret samkörts mot svenska slutenvårdsregistret för att hitta alla höftfrakturer mellan 1986 och 2002 hos äkta makar. Utifrån det analyserades uppgifter om par födda mellan 1902 och 1951 som 1987 hade varit gifta i minst fem år.

Sammantaget sågs en riskökning för höftfraktur på 16 procent för kvinnor i studien om deras män hade drabbats. För män med fruar som hade haft höftfraktur var risken förhöjd med 18 procent.

– I de siffrorna ingår alla par i vår undersökning. När vi tittar på par som är mellan 60 och 70 år ser vi en överrisk på mellan 50 och 60 procent, berättar Dan Mellström.

I studien har överrisken för syskon också uppskattats och den är som väntat högre. Men att överrisken var så stor också bland äkta makar förvånade forskarna. En förklaring som Dan Mellström ger är att hur personer väljer livspartner är av betydelse.

– Till exempel kan det vara så att långa kvinnor oftare väljer långa män och långa kvinnor har högre risk för höftfraktur så delvis är detta nog ett resultat av gener, säger Dan Mellström.

Men han tror också att miljöfaktorer har betydelse för resultaten.

– Dålig kost, rökning och fysisk inaktivitet ökar också risken för benskörhet och höftfraktur och det är sådant som delvis är gemensamt i ett förhållande.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev