tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Riksstämman

Integritet är att inte ronda vid sängen

Publicerad: 4 december 2015, 06:10

Patientens säng är inte längre den centrala platsen vid läkarrond. På Kungälvs sjukhus i Västra Götalandsregionen bjuds patienten in till ett avskilt rum som en del av teamet.

Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenKungälvs sjukhus

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Läkarnas rond har sett i princip likadan ut sedan sjukhusens begynnelse, patienten ligger i sängen och läkaren går från säng till säng, ställer diagnos och ordinerar behandling. Kungälvs sjukhus blev det första att bryta trenden och bjöd in patienten till ett rum, där hela vårdteamet sitter med patienten vid ronden.

– Sängen har blivit en symbol för hur vi arbetar på sjukhus, sade Valdemar Erling, överläkare på Kungälvs sjukhus, på ett seminarium under Medicinska riksstämman.

Enligt Valdemar Erling är sängen en kvarleva från slutet på 1800-talet då infektionssjukdomar tvingade patienten till sängläge. I dagens sjukvård, med dagens sjukdomar, är det i stället viktigt att patienten kommer upp och rör på sig. När rondsystemet sedan gjordes om insåg Valdemar Erling och hans kollegor att de hade lagen på sin sida.

– Vi kunde inte förstå hur vi kunde tillåta oss att gå runt och prata öppet med patienterna så att andra hörde, och vi kunde inte förstå hur patienterna kunde acceptera att det var så. Man har frångått sekretesslagen när man pratar med patienten så att andra hör, sade han.

För att skapa en miljö som värnar om patientens integritet och delaktighet var lösningen att låta patienten komma till vårdteamet istället för tvärtom.

Valdemar Erling mottog Svenska läkaresällskapets etikpris för hans arbete med nya rondsystem på Kungälvs sjukhus. Hur ronden ser ut kan ni se på videon nedan.

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev