Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Riksstämman

IT gör att läkare inte söker vård själva

Publicerad: 1 december 2011, 11:06

Gunnar Klein, Lars Midböe, Marie-Jeanette Bergvall, Elisabeth Rynning och Gunnar Akner diskuterade integritet och IT.

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Den egna personalen undviker att söka vård – av rädsla för att information om dem ska hamna i fel händer. Det sade talare på ett symposium om integritet och IT i vården.


Många uttryckte oro när patientens integritet i de nya IT-lösningarna diskuterades på ett symposium som Svensk förening för medicinsk informatik anordnade på torsdagen.

– Det är tydligt att många är bekymrade, och de som är ansvariga för utvecklingen verkar inte ta bekymren på allvar, sammanfattade moderatorn och allmänläkaren Gunnar O Klein.

Han berättade att han under det senaste året blivit varse att integritetsriskerna med de nya IT-systemen satt spår bland dem som arbetar i vården.

– Läkare och annan vårdpersonal som är medvetna om riskerna undviker att söka vård, för att de är rädda för att informationen om dem ska hamna i orätta händer.

På symposiet diskuterades bland annat effekterna av patientdatalagen som trädde i kraft 2008 för att tillgodose både behovet av tillgång till information och patienternas integritet. Till exempel fick vårdgivarna ansvar att tydligare berätta för patienterna hur informationen om dem används.

Betyder det att patienterna nu kan vända sig till sjukvården och känna sig trygga med att integriteten är säkrad? Den retoriska frågan ställde Elisabeth Rynning, professor i medicinsk rätt vid Uppsala universitet och svarade själv:

– Njae. Det finns en mycket bekymmersam kunskapsbrist i vården. Datainspektionen har bland annat kritiserat informationen till patienterna.

Flera distriktsläkare i publiken vittnade om att de inte vågar skriva känslig information om sina patienter i journalerna av rädsla för att den ska spridas.

– Jag sitter öga mot öga med människor som lämnar ut sitt innersta och det känns inte bra att skriva det i journalen när jag vet hur många som kan få tillgång till den, sade en distriktsläkare, som beslutat sig för att inte längre föra in känsliga uppgifter i journalen.

HANNA ODELFORS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev