Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Riksstämman

IT hotar vårdens goda samtal

Publicerad: 2 december 2011, 12:42

Frågorna och svaren i mötet öga mot öga med patienten – de är grunden för att ge god vård.


Under rubriken ”Det goda samtalet hotat” diskuterades betydelsen av det personliga mötet mellan läkaren och patienten på årets riksstämma.

– Samtalet är det viktigaste instrumentet för att ställa rätt diagnos. Om vi är för stressade fastnar vi vid det första intrycket vi får av patienten och riskerar att ställa fel diagnos, sade Astrid Seeberger, njurspecialist och överläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

– Och även om vi ställer rätt diagnos måste vi ha patienten med oss, för om de inte följer våra anvisningar har vi misslyckats, fortsatte hon och påpekade hur vanligt det är med patienter som inte är följsamma i sin medicinering.

Bara genom att samtala med patienterna kan man komma underfund med varför de inte sköter sig, underströk Astrid Seeberger. Hon var också kritisk mot hur datorer tar allt större plats i vården och hur ”e-hälsa” ska fungera i mötet mellan läkaren och patienten.

– Som om det personliga samtalet inte spelade någon roll. Människan är skapt för personliga möten, inte för att leva i cyberspace, sade hon.

Psykiatern Anita Häggmark tryckte på vikten av samtalet för att ge kostnadseffektiv vård.

– Brist på tid för samtal leder ofta till medicinskt omotiverade receptutskrivningar eller remisser till avancerade undersökningar som kanske inte behövs, sade hon.

I övrigt talade Anita Häggmark om betydelsen av kontinuitet.

– I regel är doktorer inte utbytbara, sade hon och påpekade att en läkare som lär känna sin patient, och en patient som över tid fått stort förtroende för sin läkare, betyder oerhört mycket för behandlingen.

– Där finns ett förhållande och kunskaper som inte kan föras vidare i journalerna, sade hon.

PER LEANDER

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev