Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Riksstämman

Kö till patientens bästa vän

Publicerad: 1 december 2011, 09:00

Vårdhundskolan i skånska Brösarp hinner inte med att utbilda alla hundar som efterfrågas.


– Det blir vanligare och vanligare med hundar i vården. Vi har tyvärr svårt att möta efterfrågan på hundarna. Det behövs fler hundar än vad vi hinner med att utbilda, säger Øystein Johannesson, sjukgymnast och hundtränare.

– Det ställs oerhört stora krav på vårdhundar. De måste kunna vistas i en stökig miljö med många personer. En del dementa som man jobbar med kan ibland skrika rakt ut eller göra konstiga kroppsrörelser, så det är inte alla hundar som klarar av att bli vårdhundar, säger han.

Øystein Johannesson står i Vårdhundskolans monter på Riksstämman tillsammans med bordercollien Othello.

– Othello jobbar på ett äldreboende med 90 boende. De som jobbar på rehabavdelningen använder honom som ett verktyg och skriver remisser till oss, säger Øystein Johannesson.

Till exempel kan strokedrabbade öva upp sin handförmåga med att klappa och borsta hunden.

­– Det är roligare än att sitta och trycka på en gummiboll, säger Øystein Johannesson.

Vårdhundar finns "anställda" i 42 kommuner runt om i landet. Hundföraren måste ha en vårdutbildning och hunden får en ettårig utbildning efter att först ha blivit lämplighetstestad och godkänd.

– Hundarna används vid minnesträning, eller för finmotorik, och så sprider de så otroligt mycket glädje. Där hundarna används har man kunnat minska konsumtionen av lugnande mediciner eller värktabletter, för de sjuka mår mycket bättre när de får ha stunder med hunden, säger Ingeborg Höök, initiativtagare till Vårdhundskolan.

Finns det inga problem?

– Ett allvarligt problem är hygienfrågorna och allergifrågorna. Därför har vi haft ett nära samarbete med Astma- och allergiförbundet. Och man bestämmer i varje kommun vilka enheter som ska få ha hund och var de inte ska få vistas, så att personal eller patienter med en allergi aldrig ska utsättas för en dålig miljö. Och likadant att det finns ett gediget system för hygienfrågorna, så att hunden inte ska bli en smittspridare, säger Ingeborg Höök.

PER LEANDER

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev