Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Riksstämman

Komplexa orsaker bakom självmord

Publicerad: 2 december 2011, 12:18

Vården behöver tänka mer systematiskt för att förhindra självmord – i stället för att leta enskilda orsaker.


Det var inför en relativt välfylld sal som Svenska psykiatriska föreningens höll sitt symposium Suicidprevention som patientsäkerhetsproblem.

Psykiatern Jan Beskow inledde med att berätta att 1 500 svenskar tar livet av sig varje år.

– Det är ett uttryck för att vi inte lyckats konstruera vårt samhälle på ett bra sätt psykosocialt.

Han var moderator och ville lyfta fram att det behövs ett mer systematiskt perspektiv på självmord, i stället för att leta efter individuella anledningar hos enskilda personer som tar livet av sig.

– Nu är tiden mogen att ta steget till ett systematiskt tänkande, sade han och presenterade en av sina stora ”inspiratörer”: Erik Hollnagel.

Han är professor vid Syddansk universitet i Odense och specialist på säkerhetsfrågor och har arbetat med både flyg, kärnkraft och sjukvård. Enligt honom är ett skifte på väg inom säkerhetstänkandet. I stället för att tänka på vad som gå fel och försöka eliminera det, fokuserar man allt mer på det som faktiskt går bra.

– Vi behöver förstå varför saker går bra, och lägga till det som går bra.

Det är oftast inte lönt att leta efter en enda orsak till att något gått snett, framhöll Erik Hollnagel, eftersom orsakssambanden ofta är mycket mer komplicerade.

– Det inte går att hitta en enda orsak till självmord, därför passar det här tänkandet så bra in, kommenterade Jan Beskow.

Ullakarin Nyberg, psykiater inom Norra Stockholms psykiatri, var inne på samma spår:

– Suicid är en komplex händelse, det lönar sig inte att leta efter enskilda faktorer.

Hon ville se mer av ett ”systemperspektiv” på självmord och efterlyste bland annat mer stöd till personal som möter självmordsbenägna personer, samt återkoppling till de som vårdat någon som tagit livet av sig.

– Det tror jag är en förutsättning för att man ska orka se sin egen betydelse, att man som enskild person kan göra skillnad.

HANNA ODELFORS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev