Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Riksstämman

Korttidssjukskrivna skåningar kartlagda

Publicerad: 1 december 2011, 16:39

En fjärdedel av alla sjukskrivningsperioder är kortare än 15 dagar, enligt preliminära data från Region Skåne.


Hittills har lite varit känt om korttidssjukskrivna, eftersom de inte syns i Försäkringskassans statistik.

– Nu har vi för första gången siffror över detta. De ger incitament för Försäkringskassan att öka samverkan med arbetsgivare och företagshälsovård, säger Ingemar Petersson, docent i reumatologi och projektledare för Morse-projektet.

Tillsammans med sina medarbetare har han plockat ut journalknutna sjukskrivningsdata för 250 000 personer i Region Skåne under två års tid.

Preliminärt visar resultaten att 23 procent av alla sjukskrivningsperioder var kortare än 15 dagar.

– Det här visar att vi måste ta ett helhetsgrepp på sjukskrivningsproblematiken, säger Ingemar Petersson och fortsätter:

– Vi behöver lära oss mer om vilka riskfaktorerna är för att gå från korttids- till långtidssjukskrivning. Tänk om vi kunde sätta in åtgärder redan efter en till två veckor.

Studien presenterades under ett seminarium på Riksstämman som Försäkringskassan arrangerade tillsammans med Lunds universitet.

Siwert Gårdestig, programdirektör vid Försäkringskassan betonade vikten av samverkan med sjukvården och andra instanser i samhället.

– Vi vill öka förtroendet och tilliten till försäkringen och till oss som myndighet. Men det måste vi göra tillsammans med andra.

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev