måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Riksstämman

Kunskap över gränser ska prägla stämman

Publicerad: 2 december 2015, 11:20

Foto: Anna Tärnhuvud/Bildbyrån

Från nya rön om jordnötsallergi till läkarrollen i litteraturen. I morgon är det dags för Medicinska riksstämman i Stockholm.

Ämnen i artikeln:

Barnsjukdomar

I år har omkring 2 000 besökare anmält sig till Medicinska riksstämman innan den startar, vilket innebär att årets mål för antal besökare redan är nått.

Det gläder Catarina Almqvist Malmros, generalsekreterare för Riksstämman. Hon hoppas att många läkare får ledigt för att lära sig mer över specialitetsgränserna.

– Vi har gemensamma angelägenheter oavsett var man arbetar någonstans. Det handlar om etik, it, möjligheter till fortbildning och forskning, upp­dateringar av gällande riktlinjer. Och det handlar också om att vi kan lära oss nya saker av andra specialiteter än våra egna, säger hon.

Själv är Catarina Almqvist Malmros till vardags professor på Karolinska institutet och barnläkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna.

För tredje året satsar Svenska läkaresällskapet på en två dagar lång riksstämma på Stockholm Waterfront. Det vetenskapliga programmet innehåller 80 punkter, som handlar om såväl njurbiopsi som funderingar kring ”vår stund på jorden som läkare”.

Programmet är indelat i sju nyckelområden, för att göra det lättöverskådligt: Etik och prioriteringar, Forskning och innovation, it och e-hälsa, Kunskapsutbyte och uppdatering, Utbildning och vidare­utbildning, Patientsäkerhet och kvalitet samt Prevention och folkhälsa.

– Inom it och e-hälsa diskuterar vi till exempel journalen, hur it utvecklas i relation till de arbetsverktyg som vi har som läkare i vardagen, säger Catarina Almqvist Malmros.

– Ett stort nyckelområde handlar om uppdatering av medicinska rön. Vi har exempelvis en programpunkt som handlar om astma och anafylaxi och en som innehåller nya rön om jordnötter.

Det övergripande temat för årets riksstämma är Morgondagens vård och hälsa – utmaningar och möjligheter.

– När vi gick ut med förfrågningar om förslag till programmet så utgick vi från nyckelområdena och frågade vad just de områdena behöver ha i dag för att kunna klara av morgondagens vård och hälsa, säger Catarina Almqvist Malmros.

– Det har varit väldigt inspirerande att ha det som tema. Det blir brett, men det handlar om de utmaningar vi står inför och det engagerar.

Förutom att framtidens vård diskuteras märks också några dagsaktuella ämnen. Exempel är barnpsykatrins arbete med ensamkommande flyktingbarn och hur vården tar tillvara utlandsutbildade läkares kompetens.

– Vi som jobbar i sjukvården möter de asyl­sökande på alla nivåer av vården. Därför ser vi Riksstämman som en plattform att diskutera de här gemensamma frågorna över specialitetsgränserna.

Förutom det vetenskapliga programmet har Riksstämman också ett scenprogram. Där delas priser ut och föreläsningar hålls. Plats på scen tar bland andra läkaren och författaren PC Jersild samt Olivia Wigzell, generaldirektör för Socialstyrelsen.

I utställningsområdet finns även ett arenaprogram. Där kan man få lära sig mer om Irlands satsning på att bli ett rökfritt land om tio år, eller lyssna på praktiska tips om samtal om levnadsvanor.

– I år har vi sett till att alla programpunkter ligger parallellt så att vi har kaffepauser och lunch sam­tidigt, och det tänker vi oss ska bidra till att utställningen blir ännu mer interaktiv, säger Catarina Almqvist Malmros.

Även i år erbjuder Svenska läkaresällskapet kurser och certifierat deltagande på Riksstämman. Det innebär att de som besöker den får ett bevis på att de varit där och deltagit i programmet.

Läkarförbundets bolag Lipus, Läkarnas institut för professionell utveckling i sjukvården, har också granskat och godkänt hela stämman som kurs.

– Medicinska riksstämman är en fantastisk möjlighet till fortbildning för läkare på alla nivåer av yrket, från läkarstudent via AT, ST och senare i yrkeslivet, säger Catarina Almqvist Malmros.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev