Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Riksstämman

Läkarens råd mot oro för kemikalier: Var aktiv konsument!

Publicerad: 28 november 2012, 17:30

Störd reproduktion, fetma, för tidig pubertet och kanske beteendestörningar. Effekterna av miljögifter på hälsan diskuterades på Riksstämman.


Framtidens sjukdomar är redan här och visar sig i den uppväxande  generationen, enligt de talare som deltog vid symposiet om  hormonstörande ämnen under stämmans första dag.
–Det finns ett  vetenskapligt stöd i dag för en oro i dag. Det är ingen tvekan om det,  sade Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads  universitet.
Förr gällde debatten främst effekterna av tungmetaller  och bekämpningsmedel, DDT och PCB. I dag är de nyare miljögifterna på  agendan, som ftalater och bisfenol a som vi alla exponeras för.
Att  ämnena finns i våra kroppar, till och med hos foster i mammas mage, är  en sak. Vilka effekterna blir är en annan. Här är evidensen betydligt  bräckligare.
Olle Söder, professor och barnendokrinolog verksam vid  Karolinska universitetssjukhuset i Solna, redovisade studier från olika  delar av världen som visar att antalet spermier hos män sjunker, att  antalet barn som föds med deformerade könsorgan ökar, att puberteten  inträffar tidigare hos flickor i dag än för några decennier sedan – och  detta oberoende av utvecklingen av övervikt.
–Det är en oroande observation för vi vet inte orsaken, sade Olle Söder.
Men vad ska läkarna ge för råd till sina patienter, som gravida kvinnor eller föräldrar som kanske är oroliga?
–Var  en aktiv konsument. Köp inte leksaker från Kina. Och följ  Livsmedelsverkets rekommendationer, säger Olle Söder och hänvisar till  råden om att gravida kvinnor ska undvika exempelvis strömming och lax  från Östersjön.
Han tycker inte heller att det duger att sitta still i  båten och invänta fler studier om kemikaliernas hälsoeffekter. Det är  dags att agera för att minska förekomsten av dem.
–Vi kan nog aldrig få full evidens. Men det vi vet i dag är tillräckligt, säger Olle Söder.

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev