Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Riksstämman

Läkarna får allt mindre inflytande

Publicerad: 2 december 2011, 08:33

Foto: Photos.com

På knappt 20 år har läkarnas inflytande över sitt jobb och vården minskat. Och de har tappat kontakten med vårdens högsta chefer.


En ny, stor enkätundersökning visar att andelen läkare med verksamhetsansvar har minskat kraftigt sedan 1992 samtidigt som andelen läkare som tycker att de har stöd från sin närmaste chef också pekar tydligt nedåt.

– Det här är dramatiska skillnader som man måste diskutera, vi har inga riktiga svar på varför det ser ut så, säger forskaren Eva Bejerot vid psykologiska institutionen på Stockholms universitet.

Bakom de försämrade villkoren finns troligen inte bara en enskild orsak. Förklaringen ligger snarare i alla de förändringar som skett i vårdsystemet de senaste två decennierna, enligt forskarna, som inte är färdiga med analysen av resultatet.

­– Vi har fått förändringar i styrformer, i organisationen, det har införts vårdgarantier. En fjärdedel av alla chefer i sjukvården i dag är inte läkare. Vi kommer titta på alla sådana variabler, säger Eva Bejerot.

Tina Kankkunen är forskare på sociologiska institutionen vid samma universitet. Hon har gjort en kvalitativ studie parallellt med enkätundersökningen, där läkare frågats ut om hur de själva uppfattar sina villkor i jobbet.

– Läkarna beskriver en ganska tuff arbetssituation och de som varit med länge säger att det blivit sämre, säger Tina Kankkunen och fortsätter:

– Läkarna återkom ständigt till sitt minskade inflytande som orsak till att de känner mer press.

Tina Kankkunen konstaterar att nya sätt att fördela vårdens resurser och nya sätt att organisera vården har påverkat läkarnas arbetsvillkor.

Samtidigt pågår en centraliseringsprocess som förflyttar makten uppåt i hierarkin, medan läkarna tappar kontakt med beslutsfattare på högre nivåer, och mer sällan är chefer själva.

– Vissa anser att makten har flyttat upp i organisationen. Man kan vara sur på förste chefen, när den kanske inte har möjlighet att göra något åt problemet, säger hon.

Tina Kankkunen och Eva Bejerot ska nu följa upp resultaten­. I en ny studie ska styrning och ledning för tre yrkesgrupper jämföras för att analysera möjliga samband med könsfördelningen inom yrket och arbetets innehåll. I den studien ingår läkare, poliser och lärare.

KLARA ERIKSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev