måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Riksstämman

Läkemedelsverket mäktar inte kontrollera hälsoappar

Publicerad: 3 december 2015, 10:47

Mats Artursson, Läkemedelsverket.

Antalet hälsoappar och medicinska appar breder ut sig på marknaden. Läkemedelsverket behöver nu hjälp från vården att rapportera brister i de medicinska apparnas kvalitet.


Läkemedelsverket hinner inte med att kontrollera applikationsmarknaden. På ett seminarium under den Medicinska riksstämman uppmanar Mats Artursson, utredare inom medicinsk teknik på Läkemedelsverket, sjukvårdspersonal att rapportera in brister.

– Utbudet på hälsoappar har ökat explosionsartat. Myndigheten har inte kapacitet till att kontrollera alla 165 000 appar på en person, som är jag, sade han.

Medicinska appar kräver en kvalitetsmärkning, CE-märkning, som visar att de följer regelverkets krav på medicinsk teknik. Enligt Mats Artursson kan appar som inte uppnår kvalitetskraven få allvarliga konsekvenser för användaren, därför uppmanar han sjukvårdspersonal att bara använda CE-märkta appar i sitt arbete.  Han poängterar också att skillnaden i kvalitetskrav mellan medicinsk teknik och hälso- och livsstilsappar kan vara svåra att se för en programmerare som inte är van att utveckla medicinsk teknik.

– Vem som helst kan tillverka en app. Även seriösa företag kan outsourca tillverkningen till mindre erfarna applikationsutvecklare, sade han.

Trots uppmaningar om försiktighet tycker Mats Artursson att applikationer kan vara ett bra hjälpmedel i hälso- och sjukvården.

– An app a day keeps the doctor away.

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev