Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Riksstämman

Lif visar upp ny frågelåda om etik

Publicerad: 30 november 2012, 10:13

Nu ska det gå snabbt att få svar på frågor var de etiska gränserna mellan sjukvårdspersonal och läkemedelsföretag går. Branschföreningen Lif har startat en ny databas.


Ämnen i artikeln:

Lif

Den nya databasen visas upp på riksstämman och består än så länge av ett 60-tal svar på frågor om etiska gränsdragningar. Tanken är att den ska vara till nytt både för Läkemedelsindustriföreningens medlemsföretag och personal på vårdgolvet.

- Sjukvårdspersonal har ofta frågor om kongresser och utbildningar, medan företagen vill veta vilken information man får skicka ut och vad man behöver huvudmans godkännande för att göra, säger Erik Fredholm, kommunikatör på Lif.

Frågorna är samlade i 14 kategorier som till exempel resor, kongresser, förtäring och gåvor. Frågorna kommer från ansvariga på olika läkemedelsföretag och har valts ut som "de vanligaste". Det finns också möjlighet att ställa egna frågor.

Av svaren hittills framgår till exempel att läkemedelsföretag inte ska hjälpa till att boka biljetter för den läkare som vill stanna en extra dag efter en kongress, eller ta med sin partner på en kongressresa även om läkaren själv tänkt betala för sin äkta hälft. Att ge blommor till den som disputerar ska läkemedelsföretag inte heller göra, de enda presenter som är ok är de som inte kostar mer än 100 kronor och har medicinsk anknytning.

CHRISTINA KENNEDY

Ämnen i artikeln:

Lif

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev